Vágólapra másolva!
Elmulasztott egy doppingvizsgálatot a maratonfutás jelenlegi egyik legjobbja, a kenyai Wilson Kipsang, aki ezért figyelmeztetésben részesült.

Az idén áprilisban a londoni, november elején pedig a New York-i viadalon is győztes korábbi világcsúcstartót november 11-én akarták versenyen kívül ellenőrizni, ám a sportolót nem találták meg az illetékesek.

A kenyai szövetség szerdai tájékoztatása szerint ez volt a 32 éves hosszútávfutó első ilyen esete, ezért csak figyelmeztették, ám ha 18 hónapon belül még kétszer előfordul vele hasonló, akkor eltiltásra számíthat.

Az eset azért lehet különösen kellemetlen az afrikai ország számára, mert nemrég látott napvilágot egy kimutatás, amely szerint 2012-ben és 2013-ban összesen 18 futójuk akadt fenn doppingvizsgálatokon, továbbá november elején derült ki, hogy Rita Jeptoo, a Boston és a Chicago Marathon tavalyi és idei nyertese - EPO-val - fennakadt egy szeptember végi ellenőrzésen.

Kipsang tavaly Berlinben világcsúccsal győzött, rekordját azonban honfitársa, Dennis Kimetto idén szeptemberben, szintén a német fővárosban megdöntötte. Ennek ellenére Kipsang megnyerte idén a legnagyobb maratonikat magában foglaló, kétéves World Marathon Majors sorozatot egyetlen ponttal megelőzve Kimettót.