2014 legfrissebb karácsonyi dalai

all i want for christmas cimlap
Vágólapra másolva!
Hogy ne csak mindig csak a jól bevált Csendes éj szóljon ajándékbontás közben, összeszedtük ismert előadók legfrissebb karácsonyi dalait.
Vágólapra másolva!

A karácsonyidal-őrület minden évben fertőzésként terjed el a könnyűzenei piacon, ennek eredményeképpen számtalan karácsonyi feldolgozás, ritkább esetben saját szerzemény születik. Ezek közül még annál is kevesebb marad fenn hosszabb ideig a köztudatban, hiszen egy jó részük csak szimpla üzleti és marketingfogás, mely egy-egy előadónak még nagyobb figyelmet, üzletileg több jogdíjat jelent, azonban mint dal egészen felejthetőre sikeredik. 2014-ben is számtalan új karácsonyi sláger készült, a legjobbak a toplistákra is felcsúsztak. Következő összeállításunkban a legismertebb előadók legújabb karácsonyi dalaiból szemezgettünk, csak hogy legyen mit hallgatni ajándékbontás közben.

Lady Gaga & Tony Bennett – Winter Wonderland

A Cheek to Cheek nevezetű jazzalbum sikere után Lady Gaga és a Tony Bennett párosa még egy karácsonyi dallal is megajándékozta a rajongókat. A Winter Wonderland című 1934-es dalt eredetileg Felix Bernard szerezte, és máig igen népszerű, amit mi sem bizonyít jobban, hogy már több mint 200 különböző feldolgozás készült belőle. A legfrissebb viszont kétségtelenül a Lady Gaga & Tony Bennett párosé.

Sam Smith – Have Yourself a Merry Little Christmas

A hatszoros Grammy-jelölt Sam Smith sem maradhatott ki a karácsonyi dalmustrából, amit egyszerűen, de nagyszerűen egy igen népszerű dal, a Have Yourself a Merry Little Christmas zongorás feldolgozásával tudott le. Az eredmény az eredeti 1944-es dalhoz méltóan gyönyörű is lett.

Idina Menzel & Michael Bublé – Baby It’s Cold Outside

Idina Menzel és Michael Bublé nagyon jó hangulatú karácsonyi nótával lepett meg minket. A Baby It’s Cold Outside című feldolgozás eredetileg egy 1944-es Frank Loesser-dal alapján készült, és a mai napig a legismertebb karácsonyi slágerek közé tartozik. A legfrissebb verzió nagy erőssége a hozzá tartozó videoklip is, amely pont olyan, amilyennek egy karácsonyi videónak lennie kell. Kedves, hangulatos, és ha eddig még nem érintett meg a karácsony szele, akkor a megtekintése után biztosan meg fog.

The Flaming Lips & Yoko Ono – Happy Christmas (War is Over)

A több mint 30 éves amerikai alternatívrock-zenekar ugyan nemrég a With a Little Help from My Fwends című Beatles-tribute lemezzel jelentkezett, most karácsony alkalmából John Lennon özvegyével, Yoko Onóval is sikerült egy közös dalt összehozni. A Happy Xmas (War is Over) című kései Beatles-nóta felvétele nagyon ütős darab, és igazi gyöngyszem az idei karácsonyi dalok között.

Meghan Trainor – I’ll Be Home

A többszörös Grammy-jelölt énekesnő is kivette a részét a karácsonyi dalokból. Meghan Trainor saját szerzeménye az I’ll Be Home című dala nem összekeverendő Bing Crosby majdnem azonos című I’ll Be Home for Christmas dalával, amit mi azért egy fokkal szívesebben hallgatunk. Pedig az énekesnő a dalban még ukuleletudását is megmutatja.

David Lee Roth – Happy Holidays

A Van Halen eredeti énekeseként ismert David Lee Roth hála a jó égnek igen szórakozott mostanában. Az egy szál gitáros, szájharmonikás dalnak ott a helye a karácsonyi playlisteden. Ha Johnny Cash ma élne, egészen biztos szeretné ezt a dalt!

Ariana Grande – Santa Tell Me

A 2013-as év egyik legnagyobb pop felfedezettje, az idén két Grammy-díjra is jelölt Ariana Grande november végén jelent meg saját szerzeményével. A Santa Tell Me Ariana csalódását fejezi ki a Télapóban, aki nem látogatta meg őt, és nem teljesítette a kívánságait. A sablonos popdal túl mély nyomokat nem hagy bennünk, de a karácsonyi mézeskalácssütéshez elfér a listában. A hozzá készült videoklip pedig inkább egy pizsamapartis házibulira emlékeztet, mint a karácsonyra.

Band Aid 30 – Do They Know It’s Christmas?

A brit zenei élet zömét felvonultató jótékonysági összefogás, a Do They Know It’s Christmas című kislemez teljes bevételével az ebolavírus elleni harcot támogatja. A megrázó képsorral kezdődő klipben többek között feltűnik Chris Martin, Sam Smith, Bono, Ed Sheeran, Ellie Goulding és a One Direction is.

Peter Furler feat. David Ian – It Came Upon the Midnight Clear

Ha valaki igazi klasszikus karácsonyi dalokat szeretne hallgatni, de mégis ropogósan friss darabokat, annak ajánljuk Peter Furler ausztrál dalszerző-énekes David Iannel készített legújabb karácsonyi albumát, a Christmast. Ez pedig egy csodálatos feldolgozás a lemezről:

Alaska, Courtney Act & Willam – Dear Santa, Bring Me A Man

A transzvesztita trió, Alaska Thunderfuck 5000, az ausztrál X-faktorból ismert Courtney Act és Willam Belli jól felrúgta a karácsonyi kliséket, és egy igazi retró diszkós nótával készül a karácsonyra. Üde színfolt a 2014-es karácsonyi listában, mert nemcsak a dal, hanem a videoklip is mert bátor lenni. Persze egyeseknél biztos kicsapja a biztosítékot, míg mások sokat nevetnek majd rajta.

Pentatonix – Mary, Did You Know?

A világhírű a capella együttes immáron másodszorra készít karácsonyi albumot, hiszen már 2012-ben is jelentettek meg egy lemezt PTXmas címmel. A Mary, Did You Know a 11 számos legfrissebb That’s Christmas to Me nagylemezről szökött fel a Billboard 100-as listájának 26. helyéig, míg maga a lemez a Billboard 200-as lemezlistán a 2. helyet is elérte. Úgy látszik a srácok nagyon kedvelik a karácsonyt, és még jól is áll nekik.

The Killers & Jimmy Kimmel – Joel, the Lump of Coal

2006 óta a Killers minden évben készít egy karácsonyi dalt, melyet jótékonysági célokra használ fel. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a dal mellé egy igazán szemet gyönyörködtető klip is készült. A dalt pedig azóta sem tudjuk megunni!

Straight No Chaser & Kristen Bell – Text Me Merry Christmas

A híres férfi a capella kórus a Gossip Girlből ismert színésznőt, Kristen Bellt kérte fel egy közös karácsonyi dal megalkotására. A Text Me Merry Christmas szövegében a lehető legtöbb közösségimédia-eszközt bedobják, amitől pont a személyesség varázsa veszik el leginkább. Bár a dal a többihez hasonlóan tipikus karácsonyi sémákból építkezik, ezt elég profi módon teszi, ami talán elég lesz arra, hogy a következő években is előkerüljön.

Owl City – Kiss Me Babe, It’s Christmas Time

Bár az énekes Adam Young hangja még mindig nagyon jellegzetes, a tábortűzjellegű akusztikus gitár, a fel-felcsendülő szaxofon nem éppen a zenekar sajátja. Egy teljesen átlagos feel-good karácsonyi dalt kaptunk, aminél a rajongók biztosan jobban várják a készülő nagylemezt.

Fifth Harmony – All I Want for Christmas is You

Természetesen nem múlhat el karácsony anélkül, hogy Mariah Carey All I Want for Christmas is You című slágere ne folyjon még a csapból is. Annak viszont már pláne kevesebb az értelme, hogy ebből bárki feldolgozást csináljon, pláne úgy, hogy az eredetin szinte semmit nem változtat. Pedig az amerikai X-faktor második évadának lánycsapata, a Fifth Harmony ezt megtette. Teljesen feleslegesen! Nem mintha baj lenne vele, mert nagyon szépen énekelnek, de gyakorlatilag – egy két kisebb módosítással – egy az egyben elnyomták az eredetit. Szóval, ha valaki képtelen kihagyni ezt a dalt az ünnepből, de már lecserélné Mariah Carey hangját valami újra, akkor ez a dal lesz rá a legalkalmasabb.

Little Mix – Christmas (Baby Please Come Home)

A brit X-faktor nyolcadik szériájában feltűnt lánycsapat, a Little Mix tagjainak is megvan a maguk humorérzéke, amit egy igen cukiskodó videoklipben próbálnak megmutatni. A Baby Please Come Home szintén egy feldolgozás, eredetije egy 1963-as, Darlene Love énekelte dal.

Bonnie McKee – California Winter

Ha valaki azt hitte, hogy amit eddig látott, az giccses, akkor ezt a gondolatsort újraértelmezi majd, ha megnézte a következő klipet. Bonnie Mckee amerikai énekesnő – aki többnyire inkább dalszerzőként sikeres – egy igazi amerikai giccsparádéval ülte meg a karácsonyra készülődő gyomrunkat. Fogadjunk, hogy maximum egyszer bírod megnézni!

Eddie Japan & Ruby Rose Fox – Christmas (Baby Please Come Home)

A Baby Please Come Home kifogyhatatlan alapanyag a karácsonyi slágereket feldolgozóknak. A klasszikus rockzenekari változatnak olyan igaz, füstös hangulata van, hogy nagy ívben lóg ki a legtöbb mostani rádiós ünnepi szám közül. A dal megvásárlásával most ráadásul a rászorult gyerekeket is támogathatod!