Megtalálták a Stonehenge építőinek táborhelyét

Stonehenge, kőkör
A general view shows the prehistoric monument of Stonehenge, a world heritage site, near Amesbury in south west England on December 11, 2013. The mysterious circle of standing stones set within earthworks, on Salisbury Plain in southwest England, is one of the most iconic ancient sites in Europe. Stonehenge's new visitor centre opens on December 18 in time for the winter solstice, hoping to provide an improved experience for the million tourists that flock annually to Britain's most famous prehistoric monument. AFP PHOTO / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
Stonehenge első építőinek táborhelyét tárták fel a Buckinghami Egyetem régészei.
Vágólapra másolva!

A Blick Mead nevű régészeti lelőhely 2,4 kilométerre található a monumentális őskori építménytől, a feltárások során tizenkétezer kőszerszám és megégett kovakődarabka, továbbá félezer csont került napvilágra. A leletek némelyike nyolcezer évesnél is idősebb. Az eszközök eredeti állapotukban maradtak fenn, a kőpengék még ma is oly élesek, hogy az óvatlan régészek megvágták magukat velük.

A tárgyak radiokarbonos kormeghatározása arra világított rá, hogy a helyszín Kr.e. 7550 és Kr.e. 4700 között, azaz csaknem háromezer éven át volt lakott. A szakemberek szerint a feltárások legfontosabb eredménye, hogy felfedezték, hol éltek azok a közösségek, amelyek Stonehenge első monumentális emlékeit emelték.

Stonehenge Forrás: AFP/Leon Neal

"Olyan kérdést sikerült megoldani, amely két évszázada foglalkoztatja a tudósokat. Ugyanakkor a leletek tanúsága szerint a későbbi időszakokban Blick Mead rituális helyszínként szolgált" - fogalmazott David Jacques régész, aki 2005 óta irányítja a feltárásokat, kiemelve, hogy ez a legkésőbbi középső kőkori (mezolitikumi) táborhely, amelyet Nagy-Britannia területén tártak fel.

"Megtaláltuk a mezolitikum és a neolitikum közötti hiányzó láncszemet. Blick Mead összeköti a kora vadászó-gyűjtögető csoportokat, amelyek a legutóbbi jégkorszak után tértek vissza a brit szigetekre, Stonehenge térségébe, az újkőkori népességgel. A lelőhely átírhatja Nagy-Britannia egész őskori történelmét" - vélekedett a régész.

David Jacques a legérdekesebb leletek között említette az őskori lakoma maradványait, amelyen a vadászó-gyűjtögető közösség tagjai egy őstulkot (Bos primigenius) fogyasztottak el.