Halványul az ezüst fénye

Vágólapra másolva!
Nem az ezüst éve volt a 2014-es esztendő, mely az arannyal együtt folytatta a 2013-ban megkezdett látványos, bár kisebb mértékű szenvedését. Ha ez nem lenne elegendő, az árfolyam esése következtében idén egy évek óta tartó támasz „esett el” az ezüst grafikonján, ami nem sok jót vetít előre a nemesfém jövőjére nézve. 
Vágólapra másolva!

Az aranyhoz hasonlóan az ezüst sem volt idén formában, melynek árfolyama év végére közel ötéves mélypontra esett vissza. A két nemesfém árfolyama általában kéz a kézben mozog, és a hosszú távú fundamentumok koránt sem kedveztek nekik, így az arany gyengélkedése nyomás alatt tartotta a kistestvért is, ennek tudható be az ezüst szenvedése.

Forrás: Investor.hu

Többek között ilyen fundamentális tényező, hogy idén már nyoma sem volt a nagy pénzügyi, gazdasági összeomlástól való félelmeknek, mivel egyre jobb erőben van a világgazdaság az USA talpra állásának köszönhetően. Ezen túl az amerikai jegybank leállította pénzpumpáját, melynek köszönhetően tovább mérséklődhettek az amúgy sem túl nagy inflációs félelmek. Ezek pedig azért hátrányosak a két nemesfémnek, mert jellemzően a piaci pánikok idején és magas inflációs környezetben szeretik őket a befektetők.

Továbbá jövőre nagyon valószínűleg jön az első amerikai kamatemelés, ami az azzal együtt járó hozamemelkedés révén tompíthatja az arany és az ezüst iránti keresletet. Ha ugyanis emelkedni kezd a kockázatmentes hozam, akkor a befektetők elkezdhetik átcsoportosítani a tőkéjüket az ezt biztosító eszközökbe, például a kamatot nem biztosító eszközök (arany, ezüst) kárára. Nem beszélve az általános dollárerősödésről, mely egyre drágábbá teszi a dollárban jegyzett ezüstöt az egyéb devizával rendelkező befektetők számára.

Fontos szint tört le

Az ezüst eséséért azonban nem csak a fundamentumok, hanem technikai tényezők is nagy mértékben felelősek. Nevezetesen egy jellegzetes technikai formáció, egy csökkenő háromszög letörése is okolható az ezüst zuhanásáért, melynek alsó szárát bő egy évig ostromolta a nemesfém.

Az ezüst árfolyama ugyanis három markánsabb támadást indított idén a háromszög alsó szára, a 18-19 dolláros szint ellen. Ez a támasz kezdetben kitartott, és háromszor vissza tudta fordítani észak felé az árfolyamot. Ezek a felpattanások azonban egyre kisebbek voltak, ami azt jelezte, hogy hamarosan engedhet az ostromnak a szint, és letörhet a támasz.

Ez a letörés pedig szeptemberben következett be (melynek lehetőségére mi már júniusban felhívtuk a figyelmet), ami után begyorsult az ezüst esése, mivel megnyílt a tér a további lejtmenet előtt. A támasz elestével a háromszög magasságának megfelelő mértékű, legalább 6 dolláros zuhanás várhat a nemesfémre, ha hihetünk a technikai elemzés eszköztárának. Ez alapján a következő hónapokban nem zárható ki, hogy látunk 12-13 dolláros ezüst árfolyamot is, ami a jelenlegi 16 dolláros szintekről minimum 20 százalékos zuhanásnak felelne meg.

A fontos támasz letörése mellett egy halálkereszt is borzolhatja a befektetők idegeit. Az 50 napos mozgóátlag ugyanis szeptemberben felülről keresztezte a 200 napost, miközben az árfolyam a mozgóátlagok alatt tartózkodott. Ez szintén egy erős eladási jelnek tekinthető, ami szerepet játszik az ezüst gyengélkedésében.

Ezüst napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A fundamentumok és a technikai kép tehát koránt sem kedveznek az ezüstnek, melynek bő három éve tartó medvepiaca jövőre is folytatódhat. Természetesen garancia semmire sincs, így koránt se vegye senki készpénznek, hogy valóban ez az egyértelmű forgatókönyv fog megvalósulni. Mindenesetre érdemes résen lenni, és figyelemmel követni a fejleményeket.Ha pedig úgy ítéljük meg, hogy itt az idő izzítani a shortokat, azt az Investor Trader kereskedési rendszerében számtalan terméken keresztül megteheti. Ehhez elég számlát nyitnia nálunk, míg ha további kérdése van, azt felteheti az alábbi űrlap segítségével is.

Az ezüstről szóló korábbi cikkeinket az alábbi linken érheti el.