Róluk szólhat 2015

hangulat tenger öröm
Vágólapra másolva!
Év vége lévén a KBC Securities brüsszeli elemzői ismét elkészítették a listát, amely kedvenc Benelux részvényeiket tartalmazza. Érdemes lehet megszívlelni a kollégák véleményét, miután az elmúlt években rendre igen kecsegtető eredményt lehetett elérni a kedvencekkel.
Vágólapra másolva!

Rendkívül jól jártak azok a befektetők, akik tavaly év végén a KBC kedvenc Benelux részvényeibe fektettek. A tíz részvényből álló KBC portfólió átlagos hozama – az osztalékfizetéseket leszámítva - egy év alatt 21,2 százalék volt. Ezzel pedig olyan meghatározó indexeket teljesített felül, mint a belga BEL20 (+19,1%), a holland AEX (+10,8%), vagy az 50 legfontosabb európai blue-chipet tartalmazó EuroStoxx 50 (+9,7%).

Forrás: Investor.hu

Ráadásul a részvények többsége emelkedéssel zárta az évet, a nyolc pluszos papír közül hét kétszámjegyű emelkedést mutatott be. Összességében még az is belefért a portfólió teljesítményébe, hogy az egyik részvény, az SBM Offshore árfolyama nagyobb zuhanáson menjen keresztül.

47 százalékos emelkedésével az építőiparban tevékenykedő CFE lett a 2014-es lista abszolút győztese. Ráadásul mellette a dobogó második és harmadik fokára álló ASMI és Delhaize is 40 százalék feletti növekedésen ment keresztül a vizsgált időszakban.

Íme a 2015-ös lista!

Két olyan részvény található a 2015-ös listán, amely már tavaly is bekerült a Top10-be. Az egyik a komoly ráncfelvarráson áteső ING, amelyre egyébként idén már mi is felhívtuk a figyelmet a Felpöröghet az ING című Radar hírlevelünkben. A másik pedig az elmúlt év nagy vesztese, az olajipari szolgáltatásokat nyújtó SBM Offshore.

Forrás: Investor.hu

Megszépült az ING?

Rendkívül közel került a reorganizációs folyamat végéhez a holland ING. Ennek keretében a pénzintézet értékesíti a biztosítással foglalkozó egységeit, és a kereskedelmi banki tevékenység kerül a fókuszba.

Az értékesítés alatt álló európai és amerikai leányának piaci értéke mintegy 7 milliárd euró. Az NN Groupban jelenleg 68, míg a Voyában 19 százalékos tulajdoni hányaddal bír a bank. Brüsszeli elemzőink szerint ebből jó eséllyel osztalék, vagy részesedés formájában az ING befektetői is részesülhetnek.

A könyv szerinti érték alapján is vonzó részvénynek számít az ING az európai szektortársakhoz képest. Ráadásul a papírban rejlő rejtett értékek miatt, mint például az ázsiai piacokon, vagy online bizniszben való kitettség jelentős növekedési potenciállal kecsegtet. Ennek eredményeképpen a KBC brüsszeli elemzői 13 euróról 15 euróra emelték az ING részvényére megfogalmazott célárukat.

Forrás: Investor.hu

Figyeljünk a higiéniára is!

A KBC brüsszeli elemzői jókora fantáziát látnak Európa vezető higiéniai termékeket gyártó cégében, az Ontexben, melyre 25 eurós célárat fogalmaztak meg.

Véleményük szerint a részvény alulértékeltsége, az egyedi növekedési modell, illetve a csökkenő adósság újabb befektetők figyelmét keltheti fel a közeljövőben. Az elöregedő nyugat-európai társadalom komoly felvevőpiaca lehet az idén tőzsdére lépő belga vállalatnak, jelenleg innen származik a bevételek 68 százaléka.

Forrás: Investor.hu

Fejvadászra vadászhatnak a befektetők

14 eurós célárával jelentős növekedési potenciált látnak a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó USG People részvényében brüsszeli elemzőink. Ennek az egyik alapköve a vállalatnál végrehajtott költségcsökkentési program lehet, aminek következtében jövőre javulhat a profitabilitás.

Jelentős alulértékeltséget mutat legfőbb versenytársaihoz képest az USG, a 2015-ös előretekintő EV/EBITDA mutató esetében mintegy 14-19 százalékos diszkont mellett forog a Randstaddal, illetve az Adeccóval szemben a részvény.

Mit mutat a technikai kép?

2014 nagy részét a 9,6-11 eurós sávban való oldalazással töltötte az ING árfolyama. Ráadásul az ősz folyamán 11 euró felett is megragadt a részvény, azonban a 12 eurós szint egyelőre túl nagy falatnak bizonyult.

Egyelőre a 200 napos mozgóátlagban bízhat az ING, amely alatt tartósan az elmúlt évben nem is járt az árfolyam. Ráadásul az elmúlt 12 hónap során kedvező jelzésnek bizonyult az RSI túvettségközeli értéke, amit rendre az ING megpattanása követett.

ING napi grafikon (Amszterdam) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

30 százalékos árfolyam emelkedésen van túl a június végén tőzsdére lépő Ontex. Habár a technikai kép nem tekint vissza hosszú múltra, mégis elmondható a papírról, hogy igen impozánsan fest. Ebben pedig komoly szerepet játszik az elmúlt hónapokban kialakult emelkedő trendcsatorna.

Ennek ellenére nem lenne meglepő egy újabb korrekció, ami akár a csatorna aljáig is kitarthat. Ezt a jelenleg 22 euró közelében lévő szintet ráadásul rövidesen az 50 napos mozgóátlag is megerősítheti, így ennek letörése már igen negatív jelzés lenne.

Ontex napi grafikon (Brüsszel) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Rendkívül fontos fegyverténynek számít, hogy az elmúlt napokban sikerült kitörnie a március óta tartó csökkenő trendcsatornából az USG-nek. Ennek köszönhetően akár a 11 euró körüli szinteket is megcélozhatja az árfolyam, ha az alakzat magasságának eltolásából indulunk ki. Igaz, ebben az esetben előtte még a 200 napos mozgóátlagon is át kellene gyűrnie magát az árfolyamnak.

USG People (Amszterdam) Forrás: AmiBroker, Investor.hu