Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 5 nap
Hozzávalók:
2 kg kelbimbó félbevágva
só
víz
1-3 dkg paprikapehely vagy őrölt csilipaprika
1 csokor újhagyma
4-5 nagyobb gerezd fokhagyma
10 dkg gyömbér
A kelbimbókat Sok sóval bedörzsölöm, majd annyi vízbe teszem, hogy bőven ellepje. Nyolc-tíz órán át állni hagyom, két-három óránként megforgatom. A gyömbért, fokhagymát megpucolom, nagyon finomra vágom, az újhagymát felcsíkozom. A megereszkedett bimbókat a gyömbér-fokhagyma-paprika keverékkel bedörzsölöm, majd egy edénybe (széles szájú cserépedény az igazi, de működik a nagy, uborkakovászolásra használatos dunsztosüveg is) rétegezem a fokhagymával és az újhagymával.
Az üvegben nyomkodjuk le, zárjuk le légmentesen, és szobahőmérsékleten erjesszük az első három-négy napon. Ezután fogyasztható, de ha megbontottuk az üveget, már hűtőben tároljuk, ahol nagyon sokáig eláll.