Anyád lehetnék – de csak a képernyőn

Szívek szállodája Lorelai Rory Alexis Bledel Lauren Graham
Alexis Bledel és Lauren Graham
Vágólapra másolva!
A film- és tévéiparban nem ritka, hogy nem megfelelő korú színész kap egy adott szerepet – klasszikus példa erre a Vissza a jövőbe-trilógia, ahol Marty McFly anyját a Michael J. Foxszal egyidős Lea Thompson játszotta. Hasonló furcsaságok a televíziózásban is megestek már: az Öreglányok-ban az anyuka fiatalabb volt a lányánál, az X-akták-ban Mulder anyja egy évvel volt idősebb sorozatbeli fiánál, de például a Szívek szállodája két hősnője között is csak tizennégy év a különbség.  
Vágólapra másolva!

Sírhant művek

Szülő: Frances Conroy (Ruth Fisher)

Gyerek: Peter Krause (Nate Fisher)

Korkülönbség: 12 év

Anya és három gyermeke Forrás: HBO

A Sírhant művek-ben Frances Conroy a Fisher gyerekek anyukáját játszotta, akinek a történet szerint három gyermeke volt – ezek közül kettőnél még a valóságban is rendben lett volna a korkülönbség, hisz a Davidet alakító Michael C. Hallnál tizennyolc, a Claire-t megformáló Lauren Ambrose-nál pedig huszonöt évvel volt idősebb. Egyedül a másik fiúnál, Nate-nél volt hiba, Peter Krause ugyanis 1965-ben, csupán tizenkét évvel Conroy után született.

Frasier – A dumagép

Szülő: John Mahoney (Martin Crane)

Gyerek: Kelsey Grammer (Frasier Crane)

Korkülönbség: 15 év

Nem néznénk az apjának Forrás: NBC

Hasonló volt a helyzet az Egyesült Államokban annak idején igen népszerű vígjátéksorozatnál, a Frasier-nél is: a Martin Crane-t játszó John Mahoney az egyik sorozatbeli fiánál tizenkilenc évvel, a másiknál azonban csak tizenöt évvel volt idősebb. Ráadásul a főszerepet játszó Kelsey Grammer sosem volt az a fiatalos alkat, Mahoney viszont a korához képest jól tartotta magát, így még szembetűnőbb volt a turpisság.

Szívek szállodája

Szülő: Lauren Graham (Lorelai Gilmore)

Gyerek: Alexis Bledel (Rory Gilmore)

Korkülönbség: 14 év

Inkább barátnők voltak, mintsem anya-lánya Forrás: Getty Images/AFP/Kevin Winter

A történet szerint Lorelai tizenhat éves volt, amikor teherbe esett, így a középiskolát sem fejezte be – ebből a szempontból nem is olyan nagy a korkülönbség az őt és a lányát játszó színésznő között. Lauren Graham és Alexis Bledel külseje azonban mást feltételez, előbbi szépen hozzáérett a korához, utóbbi még ma is nagyjából úgy néz ki, mint a sorozat idején.

Lost

Szülő: Swoosie Kurtz (Emily Annabeth Locke) és Kevin Tighe (Anthony Cooper)

Gyerek: Terry O’Quinn (John Locke)

Korkülönbség: 8 év

Apja fia? Forrás: ABC

A Lost-ban több epizódban megjelent Locke apja, majd egyetlen részben az édesanyja is feltűnt – előbbit Kevin Tighe, utóbbit Swoosie Kurtz játszotta, akik mindketten 1944-ben születtek, miközben a Locke-ot alakító Terry O’Quinn 1952-ben. Annyit hozzá kell tenni, hogy a korábban játszódó epizódokra a színészt igyekeztek megfiatalítani, még barna parókát is kapott, a ráncai azonban nem tűntek el.

Odaát

Szülő: Jeffrey Dean Morgan (John Winchester)

Gyerek: Jensen Ackles (Dean Winchester)

Korkülönbség: 12 év

Idősebb fia születésekor még csak tizenkét éves volt Forrás: CW

A Sam Winchestert alakító Jared Padeleckinek akár még a valóságban is az apja lehetne a Johnt megformáló Jeffrey Dean Morgan, hisz a két színész között tizenhat év van – vagyis fizikailag összejöhetett volna a dolog, még ha amúgy igen ritkán is találkozni tizenhat éves apukával. A Dean bőrébe bújt Jensen Ackles azonban – ahogyan a történet szerint is – négy évvel idősebb Padeleckinél, így Morgan csupán tizenkét éves volt, amikor a színész született.

Black-ish

Szülő: Laurence Fishburne (Pops)

Gyerek: Anthony Anderson (Andre „Dre” Johnson)

Korkülönbség: 9 év

Csak kilenc év van köztük Forrás: ABC

A 2014/2015-ös tévés évad egyik újonca a fekete családot bemutató vígjátéksorozat, a Black-ish, amelynek húzóneve Laurence Fishburne. Bár a Hannibal-ban is látható színész nem jelenik meg minden epizódban (az eddig leadott tíz közül hatban volt benne), igen fontos szerepe van, hisz ő játssza a központi családban az egyik nagyapát – közte és a fiút alakító Anthony Anderson között azonban csak kilenc év van.

Beverly Hills 90210

Szülő: James Eckhouse (Jim Walsh)

Gyerek: Jason Priestley (Jason Priestley)

Korkülönbség: 14 év

Jason Priestley is huszonegy évesen játszott középiskolást Forrás: FOX

Jason Priestley már huszonegy éves volt, amikor a Beverly Hills 90210 elindult (vagyis a kelleténél idősebben játszott gimnazistát – a jelenségről bővebben írtunk itt), sorozatbeli apja viszont csak tizennégy évvel volt idősebb nála, noha jóval komolyabbnak látszott. Az őt alakító James Eckhouse a későbbiekben egyébként rengeteg sorozatban vendégszerepelt, de a Beverly Hills 90210-hez hasonló komoly munkát már nem kapott.

The Cosby Show

Szülő: Earle Hyman (Russell Huxtable)

Gyerek: Bill Cosby (Cliff Huxtable)

Korkülönbség: 11 év

Cosbyéknál sem volt túl nagy korkülönbség Forrás: NBC

Bill Cosby 2014-ben azzal került a címlapokra, hogy több nő molesztálással vádolta, az Egyesült Államokban azonban a maga idejében népszerű volt a vígjátéksorozata is. Itt nem sokkal idősebb apát választott a saját figurájának, Earle Hyman és közte ugyanis csak tizenegy év korkülönbség volt. Az 1926-os születésű Hyman még életben van, az 1992-ben véget ért The Cosby Show után azonban már csak öt szerepet vállalt, utoljára 2001-ben láthattuk a Játszd újra az életed! egyik epizódjában.

Öreglányok

Szülő: Estelle Getty (Sophia Petrillo)

Gyerek: Bea Arthur (Dorothy Petrillo Zbornak)

Korkülönbség: -1 év

Valójában a jobb oldali nő az idősebb Forrás: NBC

Legalább egy esetről tudunk, amikor egy színész nem hogy pár évvel volt csak idősebb sorozatbeli gyermekénél, de egyenesen fiatalabb volt nála: az Öreglányok-ban az 1923-as születésű Estelle Getty tíz éven keresztül játszotta az 1922-es születésű Bea Arthur anyját. A sminkesek természetesen folyamatosan öregítették Gettyt, frászt kaptak azonban, amikor az első és a második évad között a színésznő felvarratta az arcát, hiszen így még több dolguk akadt.

X-akták

Szülő: Rebecca Toolan (Teena Mulder)

Gyerek: David Duchovny (Fox Mulder)

Korkülönbség: 1 év

Tényleg csak egy év lenne köztük? Forrás: FOX

Az X-akták tíz epizódjában találkozhattunk Mulder ügynök anyjával is. Amíg David Duchovny 1960-ban született, addig Rebecca Toolan az internet szerint 1959-ben – kérdés azonban, hogy ennek hitelt lehet-e adni, hisz, egyrészt, nem csak az ősz haj miatt látszott jóval idősebbnek, másrészt legutóbb, 2012-ben is nagymamát játszott, pedig a publikus születési dátuma szerint még akkor is csak 53 éves volt.