Az indítóállványon fújták le a Dragon startját

Space X's Falcon 9 rocket
A Space X Falcon hordozórakétájának 2014 áprilisi sikeres indításáról készült felvétel
Vágólapra másolva!
A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat az utolsó pillanatban leállította kedden a Dragon teherszállító űrhajó indítását a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).
Vágólapra másolva!

Hajtómű hiba miatti tétlenség

A személyzet nélküli Dragont egy Falcon rakétával bocsátották volna föl napkelte előtt a floridai űrközpontból, de a visszaszámlálást egy perccel a vége előtt leállították. A cég közlése szerint meghibásodott hordozórakéta második fokozatának hajtóművét vezérlő két motor egyike.
Legközelebb pénteken próbálhatják meg az indítást.

A Space X Falcon hordozórakétájának 2014 áprilisi sikeres indításáról készült felvétel Forrás: AFP/Bruce Weaver

Az űrhajónak 2200 kilogrammnyi felszerelést kell szállítania az űrállomásra kísérletek céljára az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megbízásából, de üzemeltetői emellett megpróbálják a már levált gyorsítórakétát az Atlanti-óceánban egy platformra irányítani, hogy majd ismét használni tudják. Ilyen manőver még soha senkinek nem sikerült. Rakéták visszanyerése és újbóli használata révén sűrűbben követhetik egymást a felbocsátások és olcsóbbak lehetnek - mondta Elon Musk, a cég alapítója és vezérigazgatója.

Az ISS igáslova

A SpaceX teherűrhajója már négyszer vitt szállítmányt az ISS-re.

Részlet a Nemzetközi Űrállomásról Forrás: AFP/Ho

Erre az útra már december közepén elindult volna, de startját akkor is el kellett halasztani, mert probléma merült fel a Falcon tesztje közben. A cég és a NASA több mint egymilliárd euró értékű megállapodása alapján 2016-ig tizenkét hasonló utat terveznek a Dragonnal.