Itt az új őrület: dolgozzon állva!

ülőmunka
Vágólapra másolva!
Általában tisztában vagyunk az ülőmunka hátulütőivel és egészségkárosító hatásával, mostanra pedig a pofonegyszerű megoldás is egyre népszerűbbé válik: csatlakozzon ön is az új trendhez, és dolgozzon inkább állva!
Vágólapra másolva!

Egy ember átlagosan 7.7 órát ül naponta - ez pedig jóval több annál, mint amennyi egészséges lenne. Talán az is magától értetődő, hogy az irodai dolgozók erőteljesen felfelé húzzák az átlagot, tehát esetükben ez a szám akár lényegesen magasabb is lehet.

A lehetségek következmények az unalomig ismertek: túlsúly, emésztési zavarok, nagyobb esély a reflux, a diabétesz vagy a magas vérnyomás kialakulására, nem is beszélve a mentális vagy pszichológiai problémákról.

Miközben azonban az ülőmunka egészségkárosító hatásait - és sokszor a saját bőrünkön is tapasztalt következményeit - természetesnek vesszük, kevesen gondolkoznak el azon, hogy mit és hogyan lehetne másképp csinálni.

Az állva végzett ülőmunka óriási változást hozhat az irodai munkát kísérő egészségügyi problémák felszámolásában. (A képen az IKEA Bekant nevű asztala látható) Forrás: IKEA

Pedig a tudományos kutatások mutatják, hogy már az apró változtatásokkal is óriási javulást lehet elérni. Ezt az eredményt támasztotja alá egy most végzett kutatás is, amelyet a Minnesotai Egyetem professzora, Mark Pereira vezetett.

A kutatásban véletlenszerűen kiválasztott irodai munkásokat osztottak négy csoportra: az egyik csoportban a résztvevők a szokásos napi rutinjukat követték, a másodikban az ülőmunkát többször megszakítva naponta legalább fél órát mozogtak, a harmadikban az irodában töltött idejük legalább felét állva töltötték el az ülés helyett, a negyedikben pedig az utóbbi kettőt kombinálták (álltak és mozogtak is).

A hathónapos kutatás alatt folyamatosan figyelték a résztvevők különböző egészségügyi mutatóit, a vércukorszintjüktől a vérnyomásukon keresztül a testsúlyukat - valamint figyelembe vették azt is, hogy hogy érzik magukat az egyes csoportok tagjai.

Az eredmény aligha meglepő: a hagyományos ülőmunkához képest minden változás pozitív irányba hatott, és természetesen minél többet változtattak, a hatás annál érzékelhetőbb volt. Az álló és mozgó csoport vérnyomása és vércukorszintje pedig drasztikusan lecsökkent a hat hónap alatt.

Az "álló ülőmunka" világszerte egyre népszerűbbé válik: az erre tervezett asztalok az irodai székekhez hasonlóan egyetlen mozdulattal megemelhetők, így az ilyen asztaloknál dolgozók akár napjában többször is változtathatják a testhelyzetüket.

Az álló asztalok ergonómiai szabályai viszonylag egyszerűek: az asztal lapja kicsit legyen alacsonyabban, mint álló helyzetben a könyökünk, a monitor tetejének pedig a szemünkkel kell egy vonalban lennie (a szakemberek azt javasolják, hogy a monitort 20 fokkal billentsük előre). A monitort mérettől függően 50-70 centiről érdemes nézni.

Pereira ugyanakkor figyelmeztet: a hirtelen változtatásnak akár veszélyei is lehetnek, ezért ha évek óta ülünk, nem célszerű azonnal állva tölteni a napunk felét. A szakember szerint egy körülbelül négyhetes periódus ideális az átállásra: ezalatt kell a munkaidő mind nagyobb részét állva tölteni, úgy, hogy az arány végül elérje az 50-50 százalékot. Az álló testhelyzethez pedig természetesen - az ülőmunkával ellentétben - már egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cipőt hordunk.

Az ergonómikus ülő-álló asztalok - mint a minőségi irodabútorok általában - ma még meglehetősen drágák. Az interneten azonban számos trükk és házilagos praktika van azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet filléres eszközökből, házilag elkészíteni ezeket az - egészségünk szempontjából felbecsülhetetlen értékű - bútordarabokat.