Erre az öt amerikai cégre figyelj a héten!

USA hangulat tőzsde befektetés győzelem
Vágólapra másolva!
Nem kellett sokáig várni a jelentési szezonra 2015-ben sem, hétfőn az amerikai piacok zárása után az Alcoa negyedéves beszámolójával eldördült a startpisztoly. De a héten lerántják majd szép sorjában a leplet negyedéves eredményeikről a nagybankok, illetve még az Intel is.
Vágólapra másolva!

Az alumíniumipari óriás, az Alcoa jelentésével kezdetét vette a gyorsjelentési szezon az USA-ban. Az Alcoa pozitív számokkal örvendeztette meg befektetőit. A gyorsjelentési szezont hagyományosan elindító vállalat 33 centes tisztított egy részvényre jutó eredményről számolt be a negyedik negyedévre vonatkozóan, így az elemzői konszenzus által várt 28 centet alaposan sikerült túlteljesítenie. Az árfolyam először több mint két százalékos pluszba ugrott, viszont a keddi kereskedésben már csak minimális pluszban mozog.

Wells Fargo (NYSE) – Szerda 14:00

1,01 dolláros egy részvényre jutó eredményt várnak az elemzők a Wells Fargo-tól a tavalyi negyedik negyedévre (4Q13: 1 dollár), míg bevétel soron 21,25 milliárd dollárt (4Q13: 20,88 milliárd). Vagyis hatalmas emelkedésre nem számítanak a szakértők.

Nagy figyelem szegeződhet a nagybankok olajpiaci cégek felé való kitettségének mértékére. Már talán a negyedik negyedévben is lesznek közvetett hatásai az olajár esésének, hiszen a bankok a kihelyezett hiteleiken, illetve a kötvénykibocsátások szervezésénél is szép profitokat tudtak korábban elérni a szektor vállalatain. Az egyre mélyebbre zuhanó olajárral azonban ez a kellemes környezet egy csapásra elillan.

Ha sikerülne megvernie a várakozásokat a pénzintézetnek, akkor az 53 dollár körüli szintekről is képes lehet elrugaszkodni majd a részvény. Ha pedig a várttól elmaradna a bank, itt is a 200 napos mozgóátlag foghatja meg az árfolyamot.

A Wells Fargo árfolyama (NYSE) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Bank of America (NYSE) – Csütörtök 13:00

Éves alapon komoly csökkenést várnak EPS szinten a Bank of Americától az elemzők (4Q14: 0,31 dollár, 4Q13: 0,52 dollár). Ráadásul a bevétel is alacsonyabb lehet, mint egy évvel korábban (4Q14: 21,03 milliárd dollár, 4Q13: 22,32 milliárd).

Ez betudható annak, hogy 2014-ben a Bank of Americának óriási bírságokat kellett elkönyvelnie a 2008-as válság előtt megtévesztő módon értékesített különböző jelzálog fedezetű értékpapírjai miatt. Augusztusban a bank egyébként 16,65 milliárd dolláros bírság megfizetésében állapodott meg a hatóságokkal, ami a valaha volt legnagyobb ilyen büntetés lett.

Ennek megfelelően a tavalyi év nagy volatilitást hozott a részvény árfolyamában, ami viszont idén akár kedvező irányba is változhat. Jelenleg 17 dollár alatt tartózkodik az árfolyam, de egy jó jelentéssel elkezdhetne visszakapaszkodni a korábban látott csúcsok felé.

A Bank of America árfolyama (NYSE) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Citigroup (NYSE) – Csütörtök 14:00

Érdekesnek ígérkezik a Citigroup gyorsjelentése is, mivel a banknál nagy reorganizációs program van folyamatban, és itt is jelentős bírságok terhelték a tavalyi évet. A Citinél egyébként egy 2,7 milliárd dolláros bírságot a negyedik negyedévre könyvelnek majd el, így az jelentős negatív hatással lesz a végső eredményre.

Ettől a tételtől megtisztítva az elemzői konszenzus 1,08 dolláros tisztított EPS-t prognosztizál, ami viszont lényegesen jobb az egy évvel korábbinál (0,82 dollár). Bevételei 4,1 százalékkal emelkedhetnek éves alapon (4Q14: 18,68 milliárd dollár,4Q13: 17,94 milliárd dollár).

A Citigroup árfolyama (NYSE) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Intel (Nasdaq) – Csütörtök zárás után

Az Intel gyorsjelentésében a 2015-ös első negyedévre vonatkozó menedzsment várakozásoknak lehet majd a legfontosabb szerepe. Persze azért nem lesz mellékes, hogyan sikerült a tavalyi utolsó negyedév. Az elemzők 0,66 dolláros EPS-t várnak, ami a tavalyi 0,53 dollárnál közel 25 százalékkal magasabb, mivel magasabb bruttó marginnal számolnak, mint egy évvel korábban. Árbevétel szintjén pedig több mint 6 százalékos lehet a bővülés.

Az Intel árfolyama a tavalyi évben igen szép teljesítményt mutatott, köszönhetően a magára találó PC-piacnak is. De a vállalatnál nem csak a PC-kbe szánt chipek és processzorok fejlesztésére helyezik a hangsúlyt, amit jól jelez, hogy az elmúlt időszakban sorozatosan érkeztek hírek arról, hogy a legkülönbözőbb viselhető elektronikai kütyük fejlesztésében vesz részt a cég. Például okoskarkötőn, okos szemüvegen, fejhallgatón is dolgozik a cég, legutóbb pedig egy olyan termék prototípusát mutatták be, ami képes repülő mini kamerává változni.

December során egyelőre nem sikerült áttörni a 37-38 dollár körüli szinteket az árfolyamnak, de egy erős gyorsjelentés, illetve a jövőre mutató pozitív indikáció akár még ebben is segíthet. Ezek a szintek egyébként 12 éves csúcsokat jelentenek, és amikor legutóbb ilyen markáns szintet tudott áttörni 2014 júniusában, utána szép ralit láthattunk. Persze ebből még egyáltalán nem következik, hogy most is hasonlóra kellene felkészülnünk.

Az Intel árfolyama (Nasdaq) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Goldman Sachs (NYSE) – Péntek 13:30

A Goldman Sachs árfolyama négyéves csúcsok közelében mozog, de egyelőre hiányzott az átütő erő ahhoz, hogy elrugaszkodjon ezekről a szintekről. Egy vártnál jobb gyorsjelentés talán éppen ebben segíthet.

A Bloomberg elemzői konszenzusa 4,39 dolláros EPS-t jelez előre a tavalyi 5,13 dollár után, míg a bevételek szintén elmaradhatnak az egy éve látottaktól. (4Q14: 7,69 milliárd dollár, 4Q13: 8,78 milliárd). Bár a legutóbbi negyedéves eredményei a vártnál lényegesen jobban alakultak a Goldmannak, a rossz piaci hangulatban ennek ellenére esett az árfolyama.

A Goldman Sachs árfolyama (NYSE) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Az itt bemutatott vállalatok mellett a héten jelent még a JP Morgan, illetve a BlackRock is a nagyobb pénzügyi cégek közül. Előbbi szerdán magyar idő szerint 13:00-kor, míg a BlackRock csütörtökön nyitás előtt teszi közzé negyedéves számait.