Három Föld-méretű bolygót fedeztek fel egy közeli csillag körül

Kepler űrtávcső, exobolygó
A NASA Kepler-űrtávcsöve éveken át kereste az exobolygókat. Az űrszonda már nem működik, de a megfigyelési adatokban egyre újabb Naprendszeren kívüli bolygókat találnak a csillagászok
Vágólapra másolva!
Három, a Földnél alig nagyobb planétát fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a NASA bolygóvadász űrteleszkópja, a Kepler segítségével.
Vágólapra másolva!

Az EPIC 201367065 katalógusjelű csillag egy vörös törpe, amely méretét és tömegét tekintve alig feleakkora, mint a Nap. Mindössze 150 fényévnyire található, így az EPIC 201367065 a tíz legközelebbi, bolygórendszerrel rendelkező csillag közé tartozik.

A három bolygó átmérője 2,1-szerese, 1,7-szerese, illetve másfélszerese a Földének. A legkisebb és a csillagtól legtávolabb keringő égitest az úgynevezett élhetőségi zónában van, vagyis felszínén a hőmérséklet lehetővé teszi, hogy folyékony víz legyen rajta.

A három bolygót az Astrophysical Journal című szaklapban mutatták be amerikai, brit és német csillagászok. Tanulmányuk elérhető a szabadon hozzáférhető arXiv oldalon is.

A NASA Kepler nevű űrtávcsöve éveken át kereste az exobolygókat. Az űrszonda 2013 óta csak korlátozottan működik, mert öt, az űreszközt pozicionáló giroszkóp közül három meghibásodott. Jelenleg kizárólag „vörös törpe” kategóriájú csillagok bolygóinak megfigyelésére alkalmas Forrás: NASA Ames/W. Stenzel

Viszonylag közel van

A kozmikus léptékben kis távolság lehetőséget ad a csillagászoknak a bolygók légkörének tanulmányozására. „A nitrogénből és oxigénből álló vékony légkör lehetővé tette az élet kifejlődését a Földön. A Kepler űrteleszkóp által eddig felfedezett bolygók többsége viszont vastag, magas hidrogéntartalmú légkörbe burkolózik,

ám ki tudja, a természet tele van meglepetésekkel” – magyarázta Ian Crossfield, az Arizonai Egyetem csillagásza, a tanulmány vezető szerzője.

Új feladat a Hubble-nek

A továbbiakban más távcsövekkel, egyebek mellett a Hubble-űrteleszkóppal folytatják a megfigyeléseket, hogy feltérképezzék a bolygók légkörének molekuláris összetételét. „A Hubble észreveszi, amennyiben ezek a meleg, a Földnél alig valamivel nagyobb égitestek légkörében magas a hidrogén koncentrációja” – mondta Erik Petigura, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatója, aki a Kepler-felvételek számítógépes elemzése során vette észre a három égitestet.