Már zárják a palaolajmezőket

Vágólapra másolva!
Az olajárzuhanás kezdete után nem sokkal nyilvánvalóvá vált, hogy ennek egyik nagy vesztesei a palaolaj termelők lehetnek. Akkor még nem is sejthettük, hogy hamarosan 50 dollár alatti szintekre kell majd számítani, de arra sem, hogy ilyen drasztikus ütemben indul majd meg a palaolaj termelő projektek leállítása is. Legutóbb az ausztrál óriásvállalat, a BHP Billiton jelentette be, hogy év végéig leállítja a palaolaj mezőkön lévő termelőkutak 40 százalékát. 
Vágólapra másolva!

A hónapok óta tartó olajárzuhanásnak sokak szerint egyik legnagyobb vesztesei a palaolaj termelők lesznek. A nem-konvencionális (nem hagyományos) technológia ugyanis olyan költséges, hogy az 50 dollár alatti olajár már az előállítási költséget sem fedezi.

A Brent áfolyama (dollár/hordó) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Várható volt tehát, hogy előbb-utóbb megkezdődik az iparágban a projektek leállítása, ennek egyik legújabb jele, hogy a világ egyik legnagyobb bányászati vállalata, az ausztrál BHP Billiton ma közzétett jelentésében bejelentette, hogy üzleti évének végéig 40 százalékkal csökkenti a palaolaj fúrótornyainak számát.

Az ausztrál vállalat az Egyesült Államokban végez a palaolaj termelést. Itt jelenleg 26 fúrótorony üzemel, de a tervek szerint ezek számát az év végéig 16-ra csökkentik. A döntés ellen szól pedig, hogy az év során megtermelt olaj 40 százaléka a palaolaj mezőkről származott, illetve az is, hogy a technológiával termelt olaj mennyisége egy év alatt 71 százalékot tudott növekedni.

Beruházások tekintetében viszont egészen más a nagyságrend, hiszen a technológia 1,9 milliárd dollárt emésztett fel a decemberben zárult félév során, szemben a konvencionális technológiával, aminél ez az érték mindössze 268 millió dollárra rúgott. Pedig még ez az 1,9 milliárd dolláros költség is majdnem 10 százalékos csökkenés után adódott, 2013 második félévében ugyanis 2,1 milliárd dollár volt.

De nem az ausztrál óriásvállalat az egyetlen, aminek komoly fejfájást okoz az alacsony olajár. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, csak múlthéten több mint 10 000 munkahely megszűnését jelentették be nagy olajvállalatok. Azóta ez a szám majdnem kétszeresére nőtt, miután az amerikai olajipari szolgáltató Baker Hughes is arra kényszerül, hogy 7 000 dolgozójától váljon meg. Ezzel egy időben pedig a tavaly novemberben a Baker Hughes-szal való összeolvadását bejelentő Halliburton is legalább 1 000 elbocsátás tervéről számolt be.

A kilátásokat tekintve pedig ez azért is kimondottan ijesztő, mert a Baker Hughes kedden publikált negyedéves jelentése alapján mind árbevétel, mind tisztított részvényenkénti profit soron rekord eredményeket ért el.