Nem csak másodiknak vagyok jó

Herr Orsolya; Csernojvanyenko, Olga akció FOTÓ FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása sportoló SZEMÉLY Újvidék, 2012. december 13.
Herr Orsolya kapus és Olga Csernojvanyenko (j) a szerbiai női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 3. fordulójában
Újvidék, 2012. december 13. Herr Orsolya kapus és Olga Csernojvanyenko (j) a szerbiai női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 3. fordulójában játszott Magyarország - Oroszország találkozón Újvidéken 2012. december 13-án. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A Győri Audi ETO 31-26-ra legyőzte a Ferencvárost a női kézilabda NB I rangadóján. A címvédő győzelméhez Herr Orsolya elképesztő teljesítménnyel járult hozzá, a válogatott kapus 23 lövést védett, 50 százalék fölötti hatékonysággal dolgozott, és Ambros Martin is elismerte, hogy kapusa remeklése nagyon kellett a csapat győzelméhez. A győrieket sújtó sérüléshullám miatt a klub kapust keres, kicsit mintha mindenki elfelejtkezett volna arról, hogy ott van a csapatban Herr Orsolya, akivel mellőzésről, reményekről és csapatban elfoglalt szerepekről beszélgettünk. 

Számítottál magadtól ilyen kimagasló teljesítményre?

Igen. Egyébként is mindig úgy készülök, hogy mindent kiadok magamból, szerencsére ez most különösen jól sikerült. Persze, benne van az is, hogy nagyon jól ismerem az ellenfelet, sok egykori csapattársam játszik a Fradiban, a válogatottból is ismerjük egymást, ráadásul egy évben négy-öt meccset mindig játszunk a Ferencvárossal. Ez ugyanakkor oda-vissza működik, ők is ismernek engem, de most nekem sikerült ebből többet profitálnom.

Életed meccse volt a szerdai?

Á, dehogy. Még Vácon egyszer – szintén a Fradi ellen – volt egy meccsem, amikor 70 százalék körüli mutatóval zártam, az volt talán a legjobb. De volt már hasonló többször is, bár ez most annyiból feltétlenül más volt, hogy az ismert helyzet miatt azzal a plusz teherrel kellett beállnom a kapuba, hogy biztos volt, hogy nekem kell végigvédenem a meccset.

Mindig úgy készül, hogy mindent kiad magából Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

Hogy éled meg a jelenlegi győri helyzetet? Kicsit mintha mindenki elfelejtkezett volna rólad, és csak a vészharangokat kongatják, hogy mi lesz a Győrrel „kapus nélkül”.

Hát nem mondanám, hogy jólesik a dolog. Eleve nem valami hálás dolog a világ legjobb kapusa mögött második számúnak lenni, de ezzel úgy voltam, nekem csak arra kell koncentrálnom, hogy ha lehetőséget kapok, tudjak segíteni a csapatnak. Szerencsére játszhattam fontos meccseken is, a Larvik vagy a Viborg ellen nem is ment rosszul a védés, ezért is viselem kicsit nehezebben, hogy a sajtó gyakorlatilag átnéz rajtam. Mindenki a következő győri kapusigazolásról beszél, ezért is nagyon örülök, hogy a Fradi elleni meccsen üzenhettem: itt vagyok én is, és készen állok bármilyen feladatra.

Második számú kapusnak tartod magad?

Nem tartom magam annak. Szeretném mindenkinek bebizonyítani, hogy ha megkapom a feltétlen bizalmat, nem okozok csalódást. Nem szeretnék nagyképűnek tűnni, távol áll tőlem, hogy a sajtón keresztül üzengessek, egyszerűen csak úgy gondolom, megállnám a helyem első számú kapusként is.

Nem tartja magát második számú kapusnak Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Fradi ellen látott Győrnek nagy szüksége volt a kapus remek teljesítményére. Lehet, hogy nem is a kapusposzt a legnagyobb gondja a csapatnak?

Ezt nem tartom jó megközelítésnek, hiszen a mi csapatunkban mindig van valaki, aki extrát nyújt, és ezzel ad lökést a többieknek. Csapatként vagyunk erősek, és bár nagyon jó játékosok estek ki a keretből, nem szeretnénk lejjebb adni az év elején megfogalmazott céljainkból. Valóban nem volt olyan gördülékeny a játékunk, de az ismert körülmények miatt el kell fogadni, hogy kicsit még keresgéljük a játékunkat.

Mennyit változtak szerinted a Győr esélyei a sok kieső klasszis miatt?

Ha csak a névsort végignézi az ember, már nem várhatja el, hogy ugyanazt a játékot mutassa a csapat, mint velük, de ne gondolja senki, hogy kiscsapat lett belőlünk. BL-címvédőként 100 százalékos teljesítménnyel jutottunk túl a csoportunkon, és jó esélyünk van a középdöntőben való eredményes szereplésre is. Nagyon keményen dolgozunk az edzéseken, a csapat motivációjával a világon semmi gond nincs, úgy készülünk, hogy minden címünket megvédjük idén is.

Ha lesz új kapus, kész a versenyre is Forrás: MTI/Kovács Anikó

Akkor is, ha Herr Orsolyának kell végigvédenie az egész szezont.

Igen, akkor is. Készen állok a feladatra, ha egyedül kell végigcsinálnom az egész szezont, nem fogok csalódást okozni.

Olyan híreket hallani, hogy a Győr azért keresgél.

Erről nem tudok semmit, de az biztos, hogy szezon közben nagyon nehéz olyan játékost szerződtetni, aki egyrészt megüti a Győr szintjét, másrészt pályára léphet a Bajnokok Ligájában. De ha lesz új kapus, akkor a versenyre is készen állok.

A válogatottban idén elveszítettél egy ilyen versenyt.

Nem tagadhatom, saját szempontomból nem jó emlék a hazai rendezésű Európa-bajnokság. Úgy készültem, hogy sokkal többet fogok védeni, de sajnos az elején nem úgy sikerültek a dolgok, ahogy szerettem volna, és a lengyelek elleni meccsen Kiss Éva nagyon elkapta a fonalat. Onnantól már bombaformában védett végig, esélyem sem volt visszakerülni a csapatba. Így alakult, elfogadtam.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

A Fradi elleni teljesítményeddel bármilyen vetélytárssal egyenrangú félként veheted fel a versenyt.

Azért ne felejtsük el, hogy csapatsportról beszélünk, ezért minden játékosnak azt kell vallania: játsszon az, aki többet tud segíteni a csapatnak. Ha lesz új játékostársam a kapuban, ha nem, én ugyanolyan keményen fogok dolgozni, ezt megígérhetem.