Vágólapra másolva!
Folytatódik az európai távközlési piacon zajló konszolidációs hullám, amelyből a brit piac sem maradhat ki.   Rövidesen a két legnagyobb szigetországi mobilszolgáltató is gazdát cserélhet, ennek eredményeképp a kvázi négyszereplős piac háromszereplősre csökken.
Vágólapra másolva!

Hatalmas felvásárlást jelenthetnek be rövidesen a brit távközlési piacon, ugyanis a hongkongi gyökerekkel rendelkező Three megvásárolhatja a második számú mobilszolgáltatót, az O2-t. Az ügyletnek köszönhetően a legnagyobb helyi mobilszolgáltató jönne létre ügyfélszám alapján Nagy-Britanniában, 41 százalékos piaci részesedés mellett, már ha a hatóságok is jóváhagyják a tranzakciót. Eközben a legnagyobb riválisnak számító EE és Vodafone 32, illetve 24 százalékos szeletet hasít ki a piacból.

A tranzakció részletei:

  • 10,25 milliárd fontot fizethet a Three anyacége, a Hutchison Whampoa a Telefónica brit leányáért, az O2-ért
  • Első körben 9,25 milliárd fontot kapna meg az eladó készpénzben, majd a tranzakció lezárását követően további 1 milliárddal gazdagodna a Telefónica
  • Az egyesült cég több mint 31 milliós ügyfélállománnyal rendelkezhet Nagy-Britanniában 41 százalékos piaci részesedés mellett
Forrás: Investor.hu

A felek igencsak ismerősek lehetnek egymásnak, hiszen mintegy másfél éve a Hutchison már lebonyolított egy üzletet a Telefónicával, akkoriban az ír O2-t vásárolta meg a spanyoloktól. A brit tranzakció azonban jócskán felülmúlná az írt, ugyanis az EE-hez fogható méretű bevásárlást még nem mutatott fel korábban a vevő Európában.

Mit kell tudni a vevőről?

A Hutchison Whampoa Ázsia leggazdagabb emberének, Li Ka-shingnek az érdekeltségi körébe tartozik. A Forbes milliárdosokat rangsoroló 2014-es listáján az előkelő 20. helyet foglalja el a befektető 33,5 milliárd dollárra becsült vagyona alapján. A Hutchison tevékenységi köre egyébként igen széles skálán mozog, a telekomszektor mellett az energiaiparban, a kiskereskedelemben is képviselteti magát, sőt, portfóliójában kikötők is találhatók. Az európai távközlési szektorban Nagy-Britannia mellett Írországban, Svédországban, Dániában, Ausztriában és Olaszországban is jelen van Three márkanév alatt.

Az őszi hírfolyam tanulsága szerint kezdetben a BT Group az EE, illetve az O2 megvételét is megfontolta, végül azonban előbbire esett a választása. Ekkor derült fény a Three vásárlási szándéka is, ugyanakkor az anyacég terjeszkedésére már jóval korábban is felhívtuk a figyelmet az Investor.hu hasábjain.

A British Telecom kavarta fel a port

Jelenleg nem ez a tranzakció szolgáltatja az egyetlen felvásárlási sztorit a brit távközlési piacon, miután az egyelőre még legnagyobb szolgáltatónak számító EE-t a vezetékes piac vezető szereplője, a BT Group szeretné bekebelezni. A tárgyalások már december óta zajlanak a tulajdonosokkal, azaz az Orange-Deutsche Telekom párossal, melyek egyaránt 50-50 százalékos részesedéssel bírnak a mobilszolgáltatóban. A beszámolók szerint az EE-ért mintegy 12,5 milliárd fontot fizethet a vevő.

Ne tévesszük szem elől a Vodafone-t sem

Egyelőre eddig egy meghatározó szereplő maradt ki a brit távközlési szektor konszolidációjából, mégpedig a Vodafone. Ugyanakkor korántsem vennénk biztosra, hogy a hazánkban is jól ismert telekomcég sokáig tétlen maradna. Korábban már több brit piaci szereplővel is összeboronálták, a pletykák szerint a Sky műsorszolgáltató, illetve a TalkTalk jöhetne szóba, mint célpont. Persze az sincs kizárva, hogy ennél egy jóval nagyobb hal akadjon a horgára, igazán nagyot a UPC anyavállalatának, a Liberty Globalnak a felvásárlása szólhatna.

Zsákolják a telekompapírokat

A friss hírekre a brit távközlési szektor szereplői egyaránt emelkedést mutatnak, a Telefónica 2,7, a Vodafone 2,4, míg a BT Group 1,8 százalékos pluszban áll dél felé közeledve. A hongkongi Hutchison is 3 százalékos bővülést mutatott a mai kereskedésben.

A Vodafone szárnyalása többek között az Investor Trader ügyfelei számára is örömteli hír lehet, ugyanis a brit távközlési óriásra még decemberben fogalmaztunk meg kereskedési ötletet. Bő egy hónap leforgása alatt pedig 10 százalékos árfolyam emelkedést produkált a telekompapír.

Vodafone napi grafikon (London) Forrás: AmiBroker, Investor.hu