Átugorhat egy kattintással a Kékes-tetőről Hollókőre

Mátra virtuális séta
Kilátás a kékes-tetői tévétoronyról (Kattintson a képre az interaktív panorámaképért!)
Vágólapra másolva!
Egy recski nyugdíjas kevés pénzből és sok munkával építi fel látványos weboldalát.
Vágólapra másolva!

Nemrég mutattunk be egy olyan oldalt, ahol Dubaj nevezetességeit lehet megnézni gömbpanorámákkal, ide-oda ugrálva az egyes helyek között. Kiderült, hogy hasonló oldal Magyarországon is van: egy recski nyugdíjas készítette a Mátra keleti feléről, Egertől Parádsasvárig.

Hegedűs László egész életét Budapesten egy panellakásban élte le. Amikor tíz éve feleségével nyugdíjba vonultak, "kiköltöztek" a számára mindig is vonzó Mátrába, Recskre. Azóta ott élnek egy kis falusi kertes házban, távol a főváros zajától, mozgalmasságától, és élvezik a friss levegőt.

A gömbpanorámákkal először az interneten találkozott nagyjából négy évvel ezelőtt. Nagyon megtetszettek neki, ezért gondolta, megpróbál ő is egy hasonlót csinálni. „A virtuális sétával az a célom, hogy a Mátra szépségeit, érdekességeit másoknak is bemutassam" – mondta az Orgiónak Hegedűs László.

Ugrás a gömbpanorámák között

A jelenleg több mint 170 gömbpanorámából összeállított séta mintegy 18 települést érint, egy kis kiugrót téve Hollókőre. A gömbökben látható nyilakra kattintva lehet a következő gömbpanorámába ugrani, így mindegyikük bejárható. Az oldal készítője kezdésnek a Kékestetőn található tévétornyot ajánlja, ahonnan - a virtuális sétában található - majd minden település elérhető.

Kilátás a kékes-tetői tévétoronyról (Kattintson a képre az interaktív panorámaképért!) Forrás: dydudu.hu/kekes/09.html

Sok gömbben térképek vannak elhelyezve a tájékozódást segítendő. A térképeken található bármely piros korongra kattintva az adott helyen készült gömbpanorámába lehet ugrani. Az alkalmazás flash alapú, így csak asztali pc-ken illetve olyan okostelefonokon nézhető, melyekre flash van telepítve.

Háromhónapos alapozás

Hegedűs László egyébként különösebb tapasztalatok nélkül vágott bele a projektbe. Amatőr szintű, fotózással kapcsolatos ismeretei voltak, például kézi beállításokkal is tud fényképezni, 1980 környékén pedig színes, háromdimenziós diákat is készített két nagyon olcsó, egyszerű fényképezőgép segítségével.

Most három hónap alatt sikerült megtanulna, kikísérleteznie azokat a fogásokat, melyeknek köszönhetően már elfogadható eredményt kapott. Ez idő alatt szinte minden nap reggeltől estig - sokszor hajnalig - csak ezzel foglalkozott. „Mondjuk, nyugdíjas lévén időmből kitellett" – jegyezte meg. Ebben benne volt a fotózás, valamint azoknak a pc-s programoknak a keresése, tesztelése, megismerése melyek a gömbpanorámák elkészítéséhez kellenek.

Parádfürdő (Kattintson a képre az interaktív panorámáért!) Forrás: dydudu.hu/parad/08.html

Amikor elkezdett gömbpanorámázni, már volt agy egyszerű, körülbelül 40 ezer forintos kompakt digitális fényképezője, egy FujiFilm Finepix S1500-as, úgyhogy azzal kezdte a munkát. Ezzel az volt a gond, hogy a nagylátószöge "keskeny" volt. Mivel a gömbpanorámához a körülöttünk lévő tér minden pontját le kell fényképezni úgy, hogy az egymás melletti (alatti-fölötti) képek legalább 30%-os átfedésben legyenek, az említett géppel egy gömbpanorámához 52 képet kellett készíteni. A képek szélei torzak voltak, azaz a függőleges vonalak ívesek voltak. Ezek „kisimítása", összeillesztése igen aprólékos munkát igényelt. "Különösen a fotózásnál kell figyelni, mert például nem egy gömböt kellett kidobnom a miatt, hogy egyetlen képet véletlenül nem készítettem el. Ekkor az adott helyen egy nagy fekete folt tátong" – magyarázta.

Olcsó eszközökkel is lehet

Egy körülbelül egymilliós berendezéssel - amely tartalmazza a szuper fényképezőgépet, a drága halszemoptikát, a profi gömbpanoráma-fejes fotóállványt, az automatikus, elektromotoros fényképezőgép-forgató mechanikát és automatikus exponáló rendszert – 4- 6 felvétellel és 1-2 perc alatt is lehet gömbpanorámát készíteni. Egy gömbpanoráma-fej is 50 és 100 ezer forint között kapható, ő azonban maradék laminált parkettából csinált magának ilyet, melyhez a csavarok 200 forintba kerültek, és tökéletesen működik.

Hollókő (Kattintson a képre az interaktív panorámáért!) Forrás: dydudu.hu/holloko/07.html

Az imént említett fényképezőgépet az elmúlt nyáron gömbpanoráma-fotózás közben elvesztette (véletlenül a kocsi tetején hagyta), így decemberben vett egy hozzá árban hasonlót, FujiFilm Finepix S4800-ast. Ez szélesebb nagy látószögű (34 kép kell egy gömbpanorámához), és a képek szélei sem torzítanak, mert a fényképezőgép megoldja.

Ez még csak a kezdet

A virtuális sétát immár három éve készíti Hegedűs László, az elkövetkező években pedig szeretné a Mátra nyugati tájaira is kiterjeszteni, valamint Gyöngyös nevezetességeit is bemutatni. Ezen túl tervezi még az Eger és a Mátra közti részt (Egerszólát, Egerszalók térsége) is bemutatni. „Ezek még pár évre adnak nekem »munkát«" – számolt be terveiről.