A napraforgó lehet az agrárpiac új üdvöskéje

Vágólapra másolva!
Világszerte nő a kereslet a magasolajsavas napraforgó iránt. Magyarországon 2014-ben tízéves rekordot döntött a termelési volumen.
Vágólapra másolva!

Egyre több hektáron

Az elmúlt esztendőben 1,2 százalékkal kisebb területről összesen 1,56 millió tonna napraforgót takarítottak be a gazdálkodók. Ez az egy évvel korábbinál 5 százalékkal nagyobb mennyiség az elmúlt tíz esztendő legjobb eredménye, derül ki a KSH adatsorából. A teljes vetésterület közel 60 százalékán Syngenta hibrideket termesztettek, így a cég biztosan őrzi piacvezető szerepét, mondta Veres Gabriella, az olajos növények termékfelelőse. Tájékoztatott, hogy hazánk jó pozícióban van a vetésterület aránya és a terméshozam tekintetében. A világ napraforgóolaj-fogyasztásának 10 százalékát magasolajsavas termékek teszik ki, az iparág éllovasa Franciaország, itt a vetésterület 60 százalékán magasolajsavas napraforgót termesztenek. Spanyolország 30 százaléka folyamatosan növekszik, hazánk tavalyi 12 százaléka pedig idén szintén növekedhet, mondta el a szakember.

A pálmaolajat váltja fel

Veres Gabriella elmondta még, világszerte egyre fontosabb az egészséges életmód, és mivel a pálmaolaj az utóbbi években sokat veszített népszerűségéből – sem az egészségre, sem a környezetre gyakorolt hatását nem ítélik kedvezőnek Nyugat-Európában –, a feldolgozóipar hibátlan helyettesítő terméknek találja a magasolajsavas napraforgóolajat.

Mindenképp jó hír a gazdáknak

A magasolajsavas napraforgó termelését több odafigyelés, ám magasabb átvételi ár jellemzi. A Syngenta magasolajsavas napraforgóinak termésszintje megegyezik a hagyományos napraforgóéval, ezért akárhogy is alakul a felvásárlási áruk, az nagy eséllyel jövedelmező lesz a gazdák számára. Ezek a típusok extra pénzügyi ráfordítást nem igényelnek, ám a gazdálkodóknak ügyelniük kell arra, hogy a vetésnél, betakarításnál, szárításnál, illetve a raktározásnál kerüljék a keveredést a hagyományos hibridekkel.

Egy új uniós szabályozás is szerepet játszhat a megnövekedett igényekben: a növényi olajkeverékek és a növényi olajat tartalmazó élelmiszerek címkéjén csökkenő sorrendben minden növényi olaj-alkotóelemet fel kell sorolni. Az általános jelölési elemek 2014. december 13-tól kötelezőek, akik viszont eddig nem használnak tápanyag-összetételre vonatkozó címkét, azoknak legkésőbb 2016. december 31-ig meg kell ezt tenniük.