Nekirohant az Európa Tanács a velejéig korrupt Katarnak

Katar, foci, 2022
UNITED KINGDOM, Liverpool : Delegates hold red cards with the words 'Show Qatar the Red Card' as they demonstrate their support for better working conditions for workers building stadiums and infrastructure for the 2022 World Cup in Qatar, during the final day of the Trades Union Congress (TUC) in Liverpool, north-west England, on September 10, 2014. AFP PHOTO/PAUL ELLIS
Vágólapra másolva!
A strasbourgi Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének kulturális bizottsága szerint velejéig korrupt döntés született akkor, amikor Katar megkapta a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. Ezért a brit munkáspárti képviselő, Michael Connarty által készített dokumentum felszólítja a nemzetközi szövetséget, hogy tartson új szavazást.

Új szavazást tartana kívánatosnak a 2022-es labdarúgó-vb rendezési jogáról a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségben (FIFA) a strasbourgi Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (ETPK) kulturális bizottsága.

Bár a bizottság által elfogadott jelentésről az ETPK plenáris ülése várhatóan majd csak tavasszal, pár héttel a FIFA elnökének megválasztása előtt dönt, a dokumentum arra szólítja fel a FIFA-t, hogy tartson új szavazást arról, hol legyen a világbajnokság, miután a Katar győzelméhez vezető folyamatot súlyosan besározta a törvénytelenség.

A velejéig korrupt döntést követően a FIFA-nak nem lehet más választást, áll a dokumentumban.

Piros lapot kaptak a katari rendezők Forrás: AFP/Paul Ellis

A jelentés szerint sajnálatos, hogy a FIFA etikai bizottsága által végzett vizsgálat eredményeit nem hozták maradéktalanul nyilvánosságra, valamint bírálatot fogalmaz meg, amiért a szövetség a vizsgálat dacára "könnyedén" megerősítette, hogy Katar rendezheti a hét év múlva esedékes világbajnokságot.

Az írásos anyag készítője, a brit munkáspárti képviselő, Michael Connarty a Sunday Times által korábban közzétett dokumentumokat is felhasználta jelentésében, amelyek tanúsága szerint a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi katari tagja, Mohamed bin Hammam jelentős összegeket fizetett az afrikai szövetségeknek a szavazatukért.

Annak megállapítása, hogy Katar közvetlenül nem felelős Bin Hammam cselekedeteiért, nem tud tisztára mosni egy ilyen törvénytelenséggel súlyosan bemocskolt eljárást - áll a jelentés szövegében.

A tavasszal a plenáris ülés elé kerülő jelentéstervezet arra is felszólítja Dohát: maradéktalanul hozzon meg minden intézkedést annak érdekében, hogy az országban dolgozó vendégmunkások alapvető jogait tiszteletben tartsa, miután Katart számos bírálat érte a világbajnokság tervezett helyszínein dolgozók munka- és életkörülményei miatt.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében a 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet parlamenti képviselői foglalnak helyet. A testület döntései jogilag nem kötelező érvényűek, de politikai nyomás alá helyezhetik a FIFA-t. Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség elnöke korábban úgy fogalmazott: valóságos földindulásra lenne szükség ahhoz, hogy elvegyék Katartól a rendezés jogát.