Gusztustalan nótákat tanulnak a skót rendőrök

Glasgow Rangers, Celtic, foci
UNITED KINGDOM, GLASGOW : Glasgow Rangers fans face off with police outside the Louden Tavern after Rangers beat Glasgow rivals Celtic at Parkhead 02 May 1999. Rangers took the Scottish Premiership title with a 3-0 win. Rangers' triumph was marred by three sendings off, two for Celtic, one for Rangers. After the match, trouble flared outside the grounds and police made more than 30 arrests.
Vágólapra másolva!
Nemcsak a verekedő, de a becsmérlő dalokat és rigmusokat éneklő szurkolókat is letartóztatja a glasgow-i rendőrség a vasárnapi Rangers-Celtic meccsen. A két ősi rivális három év után vív egymással tétmérkőzést, ezúttal a Ligakupa elődöntőjében találkoznak.

Három év után először rendeznek igazi futballrangadót Glasgow-ban, ahol a Ligakupa elődöntőjében a két ősi rivális, a Rangers és a Celtic csap össze egymással. Az 54-szeres skót bajnok Rangers 2012 óta megjárta a poklot, a csőd miatt a negyedosztályba száműzve visszaküzdötte magát a második ligába, és ha nem is a bajnokságban, de legalább az egyik kupasorozatban ismét meccselhet az élvonal listavezetőjével.

A párharc mindig is komoly presztízscsatának számított, nemcsak a játékosok, de a szurkolók között is, így a bigott fanatikusok is nagyon készülnek a szokásos egymást gyalázó dalokkal.

Egy Rangers-Celtic csata sohasem leányálom Forrás: AFP

A hatóságok évekkel ezelőtt betiltották ezeket a rigmusokat, sőt 2011-ben nyilvánosságra is hozták, hogy melyeket nem lehet kántálni (ezek közé tartozik a Billy Boys, a Famine Song, illetve az Ibrox Disaster Song), az újonc rendőröknek meg kellett tanítaniuk, hogy vasárnap felismerjék ezeket.

A skót rendőrség előre jelezte, semmilyen összetűzést nem tűr el, de nemcsak azokat tartóztatja le, akik csetepatéban vesznek részt, de azokat is, akik tiltott dalokat énekelnek.

"A zéró tolerancia elve érvényesül, aki bármilyen sértő rigmust kiabál, börtöncellában találja magát" - nyilatkozta a glasgow-i rendőrség szóvivője.