Kiverte a biztosítékot a bundagyanú

Javier Aguirre, foci
SPAIN, Zaragoza : Zaragoza's coach Javier Aguirre gestures during the Spanish League football match between Zaragoza and Malaga at La Romareda stadium in Zaragoza, on September 25, 2011 at La Romareda stadium in Zaragoza. AFP PHOTO/CESAR MANSO
Vágólapra másolva!
A Japán Labdarúgó Szövetség kedden menesztette a bundagyanúba keveredett Javier Aguirre szövetségi kapitányt. A mexikói szakembert is érintő botrány a januári Ázsia-kupa előtt robbant ki, ám akkor a japán szövetség még kiállt mellette, a balul sikerült kontinensbajnoki szereplés után azonban bejelentette, hogy szerződést bontott Aguirrével.

Dajni Kunija, a szövetség elnöke azzal indokolta a döntést, hogy nem szeretnék, ha a botrány miatt csökkennének a nemzeti csapat világbajnoki selejtezős esélyei. Hozzátette, a szakember egyetértett azzal, hogy a menesztése elkerülhetetlenné vált.

Aguirre egy 2011 májusában játszott spanyol bajnoki mérkőzés kapcsán keveredett gyanúba, egy spanyol ügyészi vizsgálat megállapítása szerint ugyanis ő is érintett lehet a Levante-Zaragoza meccs eredményének befolyásolásában.

Javier Aguirre még a Zaragoza edzőjeként keveredett gyanúba Forrás: AFP/Cesar Manso

A találkozót a szezon utolsó játéknapján rendezték, s idegenben aratott 2-1-es győzelmével a Zaragoza bent maradt az élvonalban. A gyanú szerint az eredményt manipulálták, erről 41-en tudtak, köztük az akkor a Zaragoza edzőjeként dolgozó Aguirre is, aki ugyanakkor tagadta érintettségét. A 17-szeres magyar válogatott Pintér Ádám akkor a Zaragoza játékosa volt, de a gyanús mérkőzésen nem lépett pályára.

Az Ausztráliában rendezett Ázsia-kupán címvédőként szerepelt japán válogatott a negyeddöntőben fejezte be menetelését.