Nagy üzlet lehet az olajvállalatok megsegítése

Vágólapra másolva!
Az összeomlott olajárfolyam nem csak az olajvállalatoknak, hanem a nekik még korábban, magas nyersanyag árfolyamok mellett hitelt nyújtó bankoknak is komoly fejfájást okoz. A helyzetet viszont tovább bonyolítják az olajcégek megsegítésére siető befektetési vállalatok, amelyek továbbra is a profitszerzést, és nem pedig az olajtermelők túlélést tartják elsődlegesen szem előtt.
Vágólapra másolva!

Míg a lakosság többsége mindenhol örömmel fogadta az olajárfolyamának összeomlása következtében egyre csökkenő üzemanyagárakat, világszerte számos olyan vállalat van – az olajvállalatokon kívül is -, amelyeknek komoly fejfájást okoz mindez. Ahogy arról a Business Insider is beszámolt, sok bank nagyon nehéz helyzetbe került az olajvállalatoknak még magas nyersanyag árfolyamok mellett adott hitelek következtében.

A bankok komoly gondokkal küzdenek

A Business Insider értesülései szerint 2010. és 2014. között eltelt időszakban az olajvállalatok 550 milliárd dollárnyi hitelt vettek fel a folyamatosan emelkedő olajárak mellett. Most pedig a padlón lévő árfolyamok mellett jött el a törlesztés ideje. Ez pedig igen kérdésessé teszi ezeknek a hiteleknek a teljesíthetőségét, ami a hitelező bankoknak is komoly problémát jelent.

A WTI napi áfolyama (dollár/hordó) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ugyanakkor a JP Morgan elnöke, Jamie Dimon úgy nyilatkozott januárban, hogy a legnagyobb bankok közé tartozó pénzintézetek, mint például a JP Morgan, vagy a Citibank, annyira stabilak, hogy még az energia szektorból származó veszteségek is csak enyhe hatást tudnak kiváltani. Azt viszont érdemes lehet megjegyezni, hogy a ’80-as években történt olajárzuhanás után 700 bank ment csődbe hasonló indokból.

Bár elemzők szerint most nem fenyegeti ennyi bankot ennek a veszélye, számos olyan pénzintézet van még így is, amelyek hitelportfóliójának jelentős hányadát olajvállalatoknak folyósított hitelek teszik ki. Ilyen például az International Bancshares, aminél ez 42,4 százalékot tesz ki, de a Cullen/Frost 35,9 százalékos arányára sem mondható, hogy elhanyagolható lenne. De ez nem csak az Egyesült Államokra jellemző, hiszen számos kanadai, illetve brit bank is hasonló gondokkal küzd. Ez utóbbiak kétségbeejtő helyzetét mutatja, hogy több mint 50 milliárd dollárnyi energiaipari bóvli kötvény van a birtokukban.

A hedge fundok örülnek

Ám sok olyan intézmény is van, amely épp a jelenlegi helyzetben látta meg a kínálkozó lehetőséget, hiszen ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a hedge fundok és a kockázati tőke alapok is megjelentek a színen. A jelenlegi helyzetben ugyanis számos kiaknázható lehetőség rejlik számukra. Ennek az oka pedig az, hogy olajvállalatok az általuk jelentett hatalmas hitelkockázat miatt kiszorultak a hagyományos hitel piacról, és nem sok egyéb választásuk van, mint hogy ezekkel a befektetési vállalatokkal kössenek üzletet.

Az olyan nagy befektetési vállalatok, mint a Carlyle, a Blackstone, és a KKR & Co. az életmentő hitelekért cserébe már nagyobbnál nagyobb szeleteket hasítanak ki ezekből az eladósodott vállalatokból. A KKR például 700 millió dolláros hitelt adott a palaolaj termeléshez alapanyagot gyártó Preferred Sands-nek. Ezért a hitelért cserébe viszont – amely amúgy is 15 százalékos kamatot tartalmaz – a KKR 40 százalékos tulajdonhányadot is szerzett az olajipari vállalatból. A Blackstone is hasonló alkut kötött a Linn Energyvel, egy másik küszködő olajcéggel. De ugyanez a helyzet a Resolute Energyvel is, csak ebben az esetben a Highbridge Capital Managment jött segítségül egy 150 millió dolláros hitellel, amiért cserébe a cég 10 százalékát is megkaparintotta.

A KKR & Co. (NYSE) napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A folyamatban a legnagyobb probléma, hogy a hitelszerződések feltételei olyan terhet jelentenek az olajvállalatoknak, amelyek mellett egészen kicsi az esélye, hogy újra talpra tudjanak állni. Ez abból a szempontból érthető is, hogy nagy valószínűséggel a hitelezők szempontjából ez nem is volt cél, hiszen ők tudják, hogy még az olajvállalat csődje esetén is jelentős profitra tehetnek majd szert a potom áron megszerzett eszközök továbbadása után.

Mi az a hedge fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.
A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.
A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti Hedge fund kifejezés szerepel. A "hedge" szónak valóban a fedezés a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.