Eldobhatják a görögök az eurót

Vágólapra másolva!
Csak idő kérdése, hogy a görögök kilépjenek az eurozónából, mondta el Alan Greenspan a Fed korábbi elnöke a BBC-nek.
Vágólapra másolva!
  • Greenspan szerint egész egyszerűen nincs már hitelező, aki hajlandó lenne támogatni a görög gazdaságot, főleg úgy, hogy közel sem biztos, hogy valaha is visszakapja pénzét.
  • Mint az ismeretes, a görögök az adósság újratárgyalását szeretnék elérni, főleg a legnagyobb hitelezőjükkel, az EU-val szemben. Ilyen feltételek (kockázatok) mellett nem csoda, hogy a befektetők sokkal nagyobb hozamot várnak el a görögöktől, ám ez a gazdaság teljesítménye miatt nem finanszírozható.
  • Greenspan úgy véli, csak azzal tudnak nagyobb mozgástérhez jutni a görögök, hogy saját devizát kezdenek el használni, és elhagyják az eurót. Ennek felismerése pedig már megtörtént, és csak idő kérdése, hogy a politikai akarat is meglegyen hozzá.
  • Greenspan pedig tovább is megy, mivel nem csak a görögök, hanem akár más tagállamok is hasonlóan dönthetnek majd idővel. A Fed korábbi elnöke szerint az euró csak politikai integrációval maradhat fenn. Érdemes viszont hozzátenni, hogy a kontinens kulturális sokszínűsége miatt a fiskális integrációra jelenleg nem mutatkozik túl sok esély.
  • Ezzel együtt azért az is leszűrhető a BBC-nek adott interjúból, hogy Greenspan szerint a válás nem feltétlenül jelent katasztrófát, legalábbis sokkal inkább "menedzselhető" lenne, mint például 2010-ben, az első mentőcsomag idején. A fiskális integrációra való igény pedig korábban is ismert volt Greenspan álláspontja esetében.
  • Mindemellett azért látható, hogy a görög helyzet valóban komoly hatással van a piacokra, és a közgazdászokat, illetve a korábbi döntéshozókat is komolyan foglalkoztatja. Nem beszélve a piacokról, melyek az elmúlt napok-hetek fejleményei miatt azért nem igazán képesek már emelkedni, a bizonytalanság viszont volatilitást okoz, melyet szintén láthatunk.