Bekeményítenek az oroszok

Fabio Capello, foci
SWEDEN, Solna : Russia's national football team head coach Fabio Capello attends a press conference after his team's training session at Friends Arena in Solna, near Stockholm on October 8, 2014 on the eve of the Euro 2016 qualifying between Sweden and Russia. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Menesztik posztjáról Fabio Capellót, amennyiben az orosz válogatottal nem sikerül kijutnia a jövő évi, franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságra.

A sports.ru oldal idézte Nyikolaj Tolsztihot, az orosz szövetség (RFU) elnökét, aki emlékeztetett rá, hogy az olasz szakvezetővel kötött szerződés eredménytelenség esetén lehetőséget teremt a szakításra. Márpedig a lemaradás az Eb-ről annak minősülne - tette hozzá.

Az RFU másfél hete rendezte a szövetségi kapitánnyal szemben tavaly június óta fennálló tartozását. Hosszas huzavona után úgy tudta kifizetni a tréner járandóságát, hogy 400 millió rubeles (1,6 milliárd forint) kölcsönt kapott Aliser Uszmanov milliárdostól, az Arsenal labdarúgócsapatának tulajdonosától, a Nemzetközi Vívó Szövetség elnökétől.

Capello eredménykényszerben Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az oroszok 2012-ben szerződtették Capellót a válogatott élére, majd 2014-ben megerősítették posztján. Az AC Milannal Bajnokok Ligája-győztes szakembernek - aki az orosz előtt az angol válogatott szövetségi kapitánya volt - éves fizetése becslések szerint hét-nyolcmillió euró.

Tartoztak neki, de már nem

Novemberben derült ki, hogy több hónapja nem kapja meg a bérét, akkor a szövetség jelezte, nincsen abban a helyzetben, hogy eleget tegyen kötelezettségének, annál az egyszerű oknál fogva, mert "nincs pénze".

Az oroszok a tavalyi világbajnokságon két döntetlennel és egy vereséggel már a csoportkör után búcsúztak, az Eb-selejtezőben pedig nem kezdtek jól: egy-egy győzelemmel, illetve vereséggel, valamint két döntetlennel a harmadik helyen állnak a G csoportban az osztrákok és a svédek mögött.

Capello meghosszabbított szerződése a 2018-as oroszországi világbajnokság végéig szól.