Vágólapra másolva!
Továbbra is a bizonytalanság jellemzi a tőzsdéket, miután sikertelenül zárult az EU-Görögország közti egyeztetés. Ennek ellenére jó hírekkel sem maradunk adósok, hiszen a Danubius kedvező negyedéves gyorsjelentéssel állt elő, míg a Magyar Telekomra több optimista hangvételű elemzés is napvilágot látott.
Vágólapra másolva!
  • Nem sikerült megállapodásra jutnia az eurózóna pénzügyminisztereinek a görög adósság kérdéséről. A holland pénzügyminiszter elmondása szerint az lenne a legjobb, ha a kormány a jelenlegi mentőprogram meghosszabbítását kérné. Habár a piac nem feltétlenül hitt a megállapodásban, ennek ellenére az indikációk alapján csökkenéssel indulhat a mai kereskedés is az európai piacokon.
  • 60 dollár felett stabilizálódott a Brent árfolyama, a 62 dolláros szint egyébként azt jelenti, hogy január óta több mint 30 százalékot drágult a nyersolaj ára. Hasonló teljesítmény jellemzi a WTI-t is, amely 53,1 dollár környékén mozog kedd reggel.
  • Eközben a BUX jócskán alulteljesítő index volt 1,2 százalékos csökkenésével, amiben kulcsszerepet játszott a blue-chipek gyengélkedése, a Richter közel 2 százalékos mínusza mellett az OTP és a Mol is több mint 1 százalékot gyengült. Bár a teljesítményhez az is hozzátartozik, hogy a befektetők érdeklődése is alacsonyabb volt az amerikai piacok zárva tartása miatt, csupán 3 milliárd forintos forgalom jött össze.
  • Budapestre érkezik Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin, aki Orbán Viktorral folytat tárgyalásokat többek között a kétoldalú gázszerződés meghosszabbításáról, illetve a paksi atomerőmű bővítése is szóba kerülhet. Ezt követően közös sajtótájékoztatót tart Putyin és Orbán.
  • Kedvező hangvételű elemzések láttak napvilágot a Magyar Telekom részvényével kapcsolatban. A felülvizsgálati időszakot követően ismét felülsúlyozásra ajánlja a telekompapírt a Concorde 430 forintos célárfolyam mellett, míg a Goldman Sachs ajánlása vételre javult az eddigi semleges minősítéssel szemben.
  • Vegyes negyedéven van túl a CIG Pannónia, miután két egyszeri tétel is ránehezedett az eredménytermelésre. 750 millió forintos értékvesztést számolt el leányvállalataira, melynek meghatározó része a CIG EMABIT-ra esik, ami miatt a negyedéves nettó eredmény veszteségbe csúszott vissza. Ugyanakkor főleg a nyugdíjbiztosításoknak köszönhetően, és a Quantis-szal történt szakítás ellenére a bruttó díjbevétele hosszú idő után ismét emelkedést mutatott a tavalyi utolsó negyedévben.
  • Erős negyedik negyedéves gyorsjelentést közölt a Danubius annak ellenére is, hogy már mutatkoznak jelei az orosz-ukrán válság negatív hatásainak. A bevétel 6 százalékkal hízott, így legalább nyolc éve nem látott csúcsra futott annak nagysága. A szlovák és román egységek voltak a legerősebbek, de a magyar szállodák sem panaszkodhattak. Csehországban viszont az orosz turisták nagy súlya miatt már látszik némi lassulás, de egyelőre helyi vendégekkel egész szépen tudja pótolni a vállalat a kieső külföldieket. A kedvező bevételi folyamatok az EBITDA 63 százalékos emelkedésében is megmutatkoznak.
  • A korábbi becsléseknél kisebb visszaesést vár az idei évi eredményeiben a francia Orange (Párizs: ORA), köszönhetően a cég költségcsökkentő intézkedéseinek. Az elmúlt negyedév árbevétele 1,6 százalékkal lett alacsonyabb, mint egy évvel korábban, de így is túlszárnyalta az elemzői várakozásokat (tény: 10 milliárd euró, várt: 9,88 milliárd euró), és EBITDA soron is a vártaknál jobb eredmény született (tény: 2,81 milliárd euró, várt: 2,78 milliárd euró). A vállalat vezetése bejelentette azt is, hogy tartják a részvényenkénti 60 euró centes osztalék nagyságát.
  • A Sony (NYSE: SNE) is beszáll az autógyártásba, ennek keretében pedig 100 millió jenért (842 ezer dollár) vásárolta meg a robot autókat gyártó japán ZMP 2 százalékát. Az ügyhöz közeli források szerint a két cég terve, hogy egy olyan sofőrnélküli autót gyártsanak, amelyben egyesítik a Sony szenzorgyártásban szerzett tapasztalatát és a ZMP robotika területén elért sikereit.
  • A vállalat növekedésére, többek között felvásárlásokra költené 56 milliárd dolláros készpénzállományát a Samsung (London: SMSN), jelentette be a cég befektetői kapcsolatokért felelős igazgatója. Bár hivatalosan nem jelentették be, de a kiszivárgott hírek szólnak arról is, hogy idén a tavalyinál kevesebb pénzt juttat vissza a cég a részvényeseknek osztalék és saját részvény vásárlások képében.