Vágólapra másolva!
Bár továbbra sincs előrelépés görög hitelügyben, a vezető európai tőzsdeindexek többsége pluszban mozog. A BUX is jól szerepel főleg a Richternek köszönhetően, amely árfolyama közel 3 százalékkal halad felfelé.
Vágólapra másolva!
  • Emelkednek az európai tőzsdék, miközben a görög hitelmegállapodás meghosszabbításával kapcsolatban továbbra is nagy a bizonytalanság. A legfrissebb hírek szerint ma már nem is jöhet létre az egyezség, talán csütörtökön kérhetik ezt a görögök.
  • Az amerikai határidős indexek nem mutatnak nagy elmozdulást nyitás előtt a makroadatok publikálását követően. Az amerikai termelői árindex 0,8 százalékkal csökkent januárban a csökkenő energiaárak miatt, ami nagyobb mérséklődés, mint amit az elemzők vártak (-0,5%). Két százalékkal csökkent a kezdődő lakásépítések száma januárban, ami szintén nagyobb visszaesés, mint ami a konszenzusban szerepelt. Ellenben az előző havi adatot felfelé módosították.
  • A magyar börzén jó a hangulat, főleg a Richter szerepel jól (+3%), ráadásul magas, 1 milliárd forint feletti a forgalma. Ebben talán az is szerepet játszik, hogy Vlagyimir Putyin tegnap arról is beszélt, támogatják a gyógyszeripari fejlesztéseket Oroszországban. De a többi blue-chip is jól szerepel, egyedül a Magyar Telekom mutat stagnálást kora délután.
  • Allerganra (NYSE: AGN) változtatná a nevét az Actavis (NYSE: ACT), ha véglegesen lezárul majd kiszemeltjének felvásárlása. A gyógyszeripari vállalat nem először venné fel egy általa felvásárolt cég nevét, hiszen az eredetileg Watson Pharmaceuticals néven futó cég a svájci Actavis 2012-es felvásárlása óta viseli jelenlegi nevét. A vállalat előállt negyedéves eredményeivel is, mely szerint nem csak az elemzői várakozásokat sikerült felülmúlnia, hanem az idei évre vonatkozó eredményvárakozásokon is emelni tudott a cég vezetősége.
  • Hiába számolt be az elemzői konszenzusnál jobb, 7 százalékos árbevétel növekedésről a Hilton (NYSE: HLT), mégis két százalék feletti mínuszban van a részvényárfolyama nyitás előtt. Ugyanis a cég vezetősége a várakozásoknál alacsonyabb profit kilátásokról számolt be az idei évre nézve.
  • Megerősítette az idei évre vonatkozó eredményvárakozásait az Altira (NYSE: MO). A Philip Morris márkát is tulajdonló dohányipari óriásvállalat 2,75-2,80 dolláros tisztított részvényenkénti profitra számít év végéig, ami egybevág a 2,79 dolláros elemzői konszenzussal. Ez a tavalyi 2,57 dolláros részvényenkénti profithoz képest 7-9 százalékos növekedéssel lenne egyenértékű, ami megegyezne a tavalyi év eredményével.
  • Újabb részvénycsomagtól vált meg az ING (Amszterdam: INGA) a nem régen leválasztott NN Group (Amszterdam) biztosítót illetően. Ezzel 68 százalékos részesedését 57 százalékra csökkentette. A tranzakcióra 24 eurós árfolyamon került sor, és 43 millió darab részvényt adott el az ING. Az ING részvénye közel két százalékkal emelkedik, míg az NN Group árfolyama 0,7 százalékos mínuszt mutat.
  • Elindítja az MNB az NHP+ programot, hogy még jobban felpörgesse a kkv-hitelezést az országban. A feltételek lényegében azonosak az előző programmal (max. 2,5% kamat), ugyanakkor a jegybank átvállalja a hitelkockázat 50 százalékát a bankoktól, de legfeljebb 5 évig és évente legfeljebb az egyes hitelintézetek által az ezen konstrukció keretében fennálló hitelportfólió 2,5 százalékának erejéig.