81 milliárd forintos könyvtárat ajándékozott az egyetemének

princeton könyvtár
Vágólapra másolva!
Csaknem 300 millió dollár (81 milliárd forint) értékű, mintegy 2500 ritka könyvből és kéziratból álló gyűjteményt ajándékozott az amerikai Princeton Egyetemnek egy hajdani diákja.
Vágólapra másolva!

A könyvgyűjtő William H. Scheide 1936-ban végzett a Princetonon. A muzsikus és zenetörténész tavaly novemberben, százéves korában hunyt el. Scheide nagyvonalú, csaknem 300 millió dollárra becsült értékű ajándéka volt az amerikai elit egyetem történetének eddigi legbőkezűbb adománya. Gyűjteményét már 1959 óta a Princeton Firestone Könyvtára őrizte, a kutatók látogathatták.

Nagylelkűsége legendás volt

A Princeton elnöke, Christopher Eisgruber háláját fejezte ki, hogy Scheide "lélegzetelállító gyűjteményét a tudósokra és a jövő generációk hallgatóira hagyta".

A jövő generációk hallgatóira hagyta Forrás: AFP/Christophe Simon

Karin Trainer, az egyetem könyvtárosa szerint a filantróp Bill Scheide nagylelkűsége legendás volt. Szerinte a gyűjteményé valódi értéke, hogy vérbeli kutató állította össze, aki a könyveket és dokumentumokat tudományos jelentőségük miatt szerezte be.

A Biblia legelső nyomtatott kiadásának hat példánya, az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat eredeti nyomata, Ludwig van Beethoven 1815-1816-ban saját kezével írt kottái, Bach, Mozart, Schubert és Wagner eredeti partitúrái és William Shakespeare drámáinak első kiadásai is megtalálhatók a páratlan kollekcióban.