Most fordulhatnak az aranybányák!

Vágólapra másolva!
Fontos szintekhez ért az aranybányákat tömörítő GDX ETF árfolyama az elmúlt napokban, ahonnan szép felpattanás jöhet. Ehhez persze az arany jó szereplésére is szükség lehet, ám a jelek egyelőre biztatóak.
Vágólapra másolva!

Hamarosan véget érhet az arany január óta tartó mélyrepülése, miután fontos szintek állhatják a további gyengélkedés útját. A nemesfém még 1 300 dolláros szintekről csúszott vissza, ám az 1 200 dolláros támasz akár meg is foghatja a nyersanyagot.

Az indikátorok már nem festenek annyira rosszul, az RSI lassan túladottságot mutat, és az MACD sincs már annyira messze egy esetleges vételi jelzéstől. Az arany mozgására azonban legkönnyebben certifikátok, ETF-ek segítéségével spekulálhatunk, például a GDX aranybánya ETF segítségével, ahol a technikai kép is kedvező.

Az arany napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

GDX – Aranybánya ETF

Technikailag fontos dupla támaszhoz ért a GDX árfolyama a héten, 20,5 dollárnál nem csak a korábban többször ellenállásként és támaszként viselkedő szint, hanem az 50 napos mozgóátlag is megtalálható. Az utóbbi hetekben gyengélkedő aranybányák számára ez így mindenképpen menedékül szolgálhat.

Kedvező lehet az is, hogy az árfolyam akár ki is törhet a zászlószerű formációjából, amennyiben ezek a szintek sikeresen tartanak. Kitörés esetén akár 26-27 dolláros szintekig is eljuthat a GDX, bár a 200 napos mozgóátlag 22,5 dollárnál azért fontos ellenállás lehet. Látva a január közepi lefordulást vélhetően megakaszthatja az emelkedést ez a szint, elsőre így inkább a lokális csúcs elérése lehet reális cél az emelkedés során.

Az indikátorok sem mutathatnak a következő 1-2 napra igazán pozitív képet, az MACD vételi jelzésére még vélhetően várni kell egy kicsit, ami nélkül túlzott lendület sem várható a GDX-től. Így a 200 napos mozgóátlag nagyobb ellenállást jelenthet. Szerencsére rövid távon a hozam-kockázat arány nem rossz, mivel még a 2 dollárra lévő 200 napos mozgóátlag célnak választásával sem kell sokat kockáztatni, 20 dollár alatt ugyanis komolyan sérülne a technikai kép.

A GDX Aranybánya ETF napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A heti grafikon alapján hosszabb távon 28 dollár közelébe is eljuthatna a GDX árfolyama, amennyiben az aranynak sikerül tartósan felpattannia az 1 200 dollár közeléből. Ezzel 2014-es lokális csúcsai fölé kerülhetne az árfolyam, ami hosszabb távon azért igen kedvezőnek számítana. Az indikátorok alapján pedig erre azért lehet is esély, az RSI emelkedő trendben mozog az árfolyammal együtt, miközben az MACD még év elején adott vételi jelzést.

Összességében ha rövid távon gondolkozunk, akkor jó hozam-kockázat arány azonosítható a GDX esetében, miközben a hosszú távú technikai kép sem fest rosszul.

A GDX Aranybánya ETF heti grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu