Vágólapra másolva!
Péntek este sikerült megállapodni a görögöknek az EU-s vezetőkkel, amire emelkedésbe is kapcsoltak az amerikai tőzsdék. Ma reggel pedig Európában is pluszban indulhat a kereskedés.
Vágólapra másolva!
  • Végül péntek este sikerült megállapodni Görögországnak és az európai vezetőknek a lejáró mentőcsomag meghosszabbításáról, aminek értelmében négy hónappal kitolták a határidőt. Ez kellő időt adhat arra, hogy megállapodjanak a felek egy esetleges új programról, ezzel együtt a problémákat feltehetően nem oldja meg, pusztán időt nyernek a görögök a reformokkal. A hírekre az amerikai tőzsdék új csúcson zártak péntek este, míg a nyugat-európai indexek emelkedéssel nyithatnak ma reggel.
  • Mind az S&P 500, mind pedig a Dow Jones új rekordra futott, előbbi 2110 ponton fejezte be a napot, a Nasdaq pedig 0,6 százalékos emelkedéssel, 4956 ponton zárt. A görög megegyezés hírére az euró erősödni kezdett, a dollárral szembeni jegyzések az 1,1280-as szintekről egészen az 1,1420-as magasságokig emelkedett.
  • Az olaj piacán nem volt nagy mozgás, a Brent továbbra is 60 dollár környékén ingadozik, míg a WTI 50 dollárnál található. Az arany árfolyama viszont pénteken sem szerepelt jól, ma reggel továbbra is az 1 200 dolláros szinteknél jár az árfolyam.
  • Akár több százmillió dolláros üzletet is lát a Richter partnere, az Actavis (NYSE) a Cariprazine-ban, legalábbis ez derül ki az ír gyógyszercég befektetői prezentációjából. Durva becsléseink szerint akár 1400 forintot is megérhet egy Richter részvényre vetítve a Cariprazine jövőbeli amerikai értékesítése. Ráadásul ennek jelentős részét vélhetően még közel sem árazták be a befektetők, ami persze érthető is, hiszen még akad jó néhány bizonytalansági faktor, és az értékesítések felfutása is időben odébb van.
  • Nem volt túl jó napja pénteken a magyar részvényeknek, bár óriási elmozdulásokat nem láthattunk, egyedül a Magyar Telekom árfolyama változott érdemben, korrigálva valamelyest előző napokban látott jó teljesítményét. A telekompapír árfolyama 374 forinton zárt pénteken.
  • Holnap hajnalban teszi közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését a Mol, míg a Magyar Telekom szerdán zárás után számol be negyedik negyedéves eredményéről.
  • 52 százalékkal nőtt a Holcim (Zürich: HOLN) nyeresége legutóbbi negyedéve során, derült ki a cementgyártó mai napon közzétett gyorsjelentéséből. A Holcim a francia Lafarge-zsal (Párizs: LG) szeretne összeolvadni, amivel a világ legnagyobb cementgyártója jönne létre. Egyelőre még hatósági jóváhagyásokra várnak. A Holcim nettó profit soron 355 millió svájci frankos eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi 233 millióval, ezzel pedig a 324 millió svájci frankos elemzői várakozásokat is jelentősen sikerült túlszárnyalnia.
  • Cáfolta a 21th Century Fox (Nasdaq: FOXA) a Discovery Communications (Nasdaq: DISCA) esetleges felvásárlásával kapcsolatos tárgyalásokról korábban kiszivárgott információkat. A Fox szóvivője a Reuters-nek azt nyilatkozta, hogy az eredetileg az Australian Financial Review-ban megjelent híreknek semmi valóságalapja és még csak ehhez hasonló témában sem folytak megbeszélések.