Hogyan gondoskodjunk cégünk működőképességéről váratlan, tragikus események esetén?

Ócsa, 2015. január 25.
Baleset helyszíne az M5-ös autópálya 31-es kilométerénél, az ócsai lehajtó közelében 2015. január 25-én, ahol lesodródott és fának ütközött egy személyautó. Havazás
Ócsa, 2015. január 25. Baleset helyszíne az M5-ös autópálya 31-es kilométerénél, az ócsai lehajtó közelében 2015. január 25-én, ahol lesodródott és fának ütközött egy személyautó. A járműben egy ember utazott, az elsődleges információk szerint a sofőr vezetés közben rossz lett, halálát feltehetően nem a baleset okozta. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Főleg kis és középvállalkozásoknál, családi vállalkozásoknál gyakori, hogy a többségi tulajdonos látja el egyedül a cég vagy akár egy cégcsoport ügyvezetését, teljes kontroll alatt tartva a vállalkozás-cégcsoport működését.
Vágólapra másolva!

A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője kifejtette: sajnos előfordulhat azonban, hogy a társaság többségi tulajdonos ügyvezetője váratlanul elhalálozik vagy például egy súlyos baleset következtében rövidebb-hosszabb időre cselekvőképtelenné válik (gondoljunk csak Michael Schumacher síbalesetére).

Mindennek eredményeként a gyászon, megrendültségen túl, egy gyakorlatilag működésképtelen, megbénult céget hagy maga után, mely sokszor szeretteinek a megélhetését is veszélybe sodorja, és pontosan mindaz veszik kárba, amelyért éveken vagy évtizedeken át keményen dolgozott a sérült, vagy elhalálozott illető – vázolta fel az alapproblémát dr. Hauck Arvid.

Ellehetetlenül a működés

Ebben az esetben ugyanis nincs ügyvezető, aki összehívhatná a taggyűlést, annak érdekében, hogy az olyan új ügyvezetőt választhasson, aki meg tudja tenni a szükséges intézkedéseket például a munkavállalók munkabérének kifizetése, a napi szerződések aláírása vagy a társaság – legalább ideiglenes jelleggel történő – operatív működése érdekében.

Nincs az üzleti döntések meghozatalára felhatalmazott személy, a társaság működése gyakorlatilag azonnal ellehetetlenül.

Kétségtelen, hogy a polgári törvénykönyvünk rendelkezése szerint bármelyik tag kezdeményezheti a taggyűlés összehívását, amennyiben a társaságnak nem lenne ügyvezetője, azonban nem fogja tudni összehívni a taggyűlést, ugyanis az elhunyt ügyvezető többségi tulajdonos részére nem kézbesíthetik a meghívót, azonban az örökösök kezéhez sem lehet kézbesíteni azt, ugyanis a hagyaték általában legjobb esetben is csak hónapokkal a halálesetet követően kerül részükre átadásra.

Ügygondnok kirendelését kell kezdeményezni

Ilyen esetben sajnos az egyetlen, kevesek által ismert megoldás az, hogy a társaság működtetésében érdekeltek (azaz a társaság tulajdonosai, a reménybeli örökösök) a jegyzőnél vagy a közjegyzőnél ügygondnok kirendelését kezdeményezik, attól függően, hogy az eljárás éppen ki előtt van folyamatban.

Az ügygondnok kijelölését követően a taggyűlési meghívó az ügygondnok részére kézbesíthető, amelynek megfelelően a taggyűlés érvényesen megtartható lesz – ismertette a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Annak ellenére, hogy a fenti eljárás egyszerűnek hangzik, az meglehetősen hosszadalmas, sokszor bonyolult, amely gyakran jelentős mértékben megnehezíti a társaság működését. A halál tényét bizonyítani kell, meg kell várni, hogy a hagyatéki leltár készítése közben észleljék az üzletrész létét, az ügygondnok személyével kapcsolatban az érdekeltek között vitás helyzet is kialakulhat, továbbá számos egyéb olyan konfliktus keletkezhet, amely elhúzhatja az eljárást.

Forrás: --

Talán még nehezebbé teszi a társaság működését az az eset, ha az egyedüli tag ügyvezető hosszabb időre elveszíti a cselekvőképességét, ugyanis, ebben az esetben nem is számíthatunk arra, hogy előbb vagy utóbb az örökösök számára átadásra kerül a hagyaték részeként az üzletrész.

A társasági szerződésben előzetesen is szabályozni lehet

Szerencsére a polgári törvénykönyvünk szemben a korábban irányadó társasági törvénnyel megengedi az eltérést a törvényi főszabálytól, amely lehetőséget biztosít a tagok számára, hogy egy, a fentihez hasonló helyzetek kialakulása esetétre a társasági szerződésben megfelelő szabályokat fektessenek le a taggyűlés összehívására és a társaság képviseletének, akár ideiglenes jelleggel történő ellátására.

Számos megoldás létezik arra, ha valaki saját maga egyedül szeretné irányítani a társaságot, de halála, akadályoztatás esetére gondoskodna arról, hogy a társaság működőképessége fennmaradhasson.

Tekintettel arra, hogy nincs minden társaságnál jól működő recept a kérdés megoldására, a problémafelvetéssel mindenképpen érdemes társasági jogban járatos, tapasztalt jogász közreműködését igénybe venni, és kidolgozni azt egyedi a szabályrendszert, amely társaságunk működését a lehető legjobban szolgálja ilyen nem várt és előre nem látható események bekövetkezése esetén – tanácsolta végezetül dr. Hauck Arvid.