Focicsapatért harcol a Gladiátor

Hollywood star Russell Crowe poses for a photo session during a press conference to promote his film "The Water Diviner", in Seoul on January 19, 2015.  The film will open in South Korea on January 28.  AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
Hollywood star Russell Crowe poses for a photo session during a press conference to promote his film "The Water Diviner", in Seoul on January 19, 2015. The film will open in South Korea on January 28. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
Vágólapra másolva!
A Gladiátor című filmért Oscar-díjat kapó Russell Crowe megvenné a Leeds Unitedet. A színész régi szurkolója a jelenleg az angol másodosztály 14. helyén szerénykedő csapatnak.

Russell Crowe 15 évvel a számára Oscar-díjat hozó szerep után még mindig hordoz magában valamit Maximus habitusából: a közönséget kérdezi, hogy megvegye-e a Leeds Unitedet.

A nagymúltú, 1975-ben BEK-döntős egyesület jelenleg az Eleonora Sport Ltd. tulajdonában áll, de Massimo Cellino elnök eladta a részesedését mind a klubban, mind a cégben.

A BBC úgy értesült, az új-zélandi születésű Crowe megvenné a Leedset, amennyiben a szurkolók támogatják ebben. Az ötvenéves színésznek van már egy csapata, társtulajdonos a South Sydney Rabbitohs rögbiseinél, a Leedsért pedig iskolás kora óta rajong, mikor rendszeresen megnézte a BBC Nap meccse című összeállítását.

A színész egy filmbemutatón Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Crowe - akinek a testvére, Terry Liverpool-drukker - a Middlesbrough szombati legyőzése után üzent a Twitteren. A Leeds az utóbbi időkben gyengén teljesít, Cellino elnöklése alatt pedig gyakran edzőt cserélt.

Az 58 éves olasz sportvezetőt hazája bírósága bűnösnek találta adóelkerülésben, ezért jelenleg nem irányíthatja a klubot. Miután Crowe a Twitteren kapott egy könyörgő üzenetet, hogy vegye meg a klubot, rögtön feltette a kérdést: "Más is jó ötletnek tartja ezt?"

Maximus, Maximus!

A reakciók elsöprően pozitívak voltak. A Leeds Fans LLP szurkolói csoport kifejezetten szeretné hallani "egy drukker hangját az elnökségben", mire Crowe elkezdte tervezni a maga "vízióját".

"Kell valaki, aki megadja az alaphangot - írta. - Minden ötletnek és döntésnek a pályán elért sikert kell szolgálnia."

Paul Keat, a szurkolói tröszt elnöke szerint a színésznek nincs elég pénze rendbetenni mindent, de "a futballban kell egy jóbarát", és Crowe a kapcsolatai révén sokat segíthet. "Ha pedig szeretne eljönni az Elland Roadra - folytatta -, és mellettem foglalna helyet, akkor nagyon szívesen látom, sőt még egy sörre is meghívom."

Hivatalosan ugyanakkor még nem lépett kapcsolatba a Leeds Uniteddel Crowe.