Vágólapra másolva!
Aki nézett már farkasszemet éles helyzetben a kapussal, tudja, hogy büntetőt lőni csak akkor tűnik könnyűnek, amikor az ember a tévében figyeli a jelenetet. A négyszeres aranylabdás Lionel Messi például legutóbbi 10 darab tizenegyesének csak a feléből szerzett gólt. A műfaj királya egy angol középpályás a 90-es évekből.

Sokan nekiestek Mario Balotellinek, a Liverpool olasz válogatott csatárának, aki a Besiktas elleni Európa Liga-meccsen elvállalta a hajrában kapott büntetőt, annak ellenére, hogy Brendan Rodgers edző eredetileg Jordan Hendersont nevezte ki.

Balotelli rámenőssége végül nem torkollott nagyobb botrányba, mivel a fenegyerek belőtte a tizenegyest. (Más kérdés, hogy a Besiktas megnyerte a visszavágót, és a Liverpool kiesett, méghozzá éppen 11-esekkel. A párbajban Balotelli nem lőtt, mivel korábban lecserélték.) Akik védték az olaszt, azzal érveltek, hogy ilyen téren sokkal nagyobb a tapasztalata és a sikerélménye, mint Hendersonnak.

A videó végén látszik, ahogy Balotelli elveszi a labdát Hendersontól:


Balotelli ugyanis pályafutása első 21 büntetőjét kivétel nélkül belőtte: egyet az Interben, nyolcat a Manchester Cityben, hetet a Milanban, hármat az olasz válogatottban. És ehhez jön még két büntetőpárbaj, az angolok elleni 2012-es Eb-negyeddöntő, meg a 2008-as Inter-Roma Szuperkupa-döntő, ahol szintén nem hibázott.

"Nem szívesem mondom ezt, de ő az egyik legjobb tizenegyeslövő, akivel valaha dolgom volt. Van egy olyan őrült képessége, hogy nem is figyeli a labdát lövés előtt. Meg kell próbálnom bejutnom a fejébe, hogy kitaláljam, mire készül, ha szembekerülök vele" – mondta Joe Hart, Balotelli akkor manchesteri klubtársa 2012-ben, még az angol-olasz Eb-negyeddöntő előtt. Balotelli azonban első olasz lövőként bevágta a tizenegyest, annak ellenére, hogy Hart jó irányba vetődött.

Uralja a gondolatait

"A tizenegyes egy mentális párbaj a kapussal. Én tudom, hogyan uraljam a gondolataim ezekben a feszült pillanatokban, és ha a kapus előbb elmozdul valamelyik irányba, az azt jelenti, hogy elvesztette a különmeccsünket" – nyilatkozta Balotelli még City-játékosként a Daily Mirrornak.

2012 októberében a City otthon játszott BL-csoportmeccset a Dortmund ellen. A németek 1-0-ra vezettek, amikor a meccs utolsó percében a hazaiak büntetőt kaptak. A Dortmund kapusa, Roman Weidenfeller odament Balotellihez, és elkezdett duruzsolni neki, abban bízva, ki tudja zökkenteni az olaszt.

Balotelli pókerarccal hallgatta a kapust, aki még ugrált is kicsit a gólvonalon, de ezzel sem tudta megzavarni ellenfelét, Balotelli a kapu bal oldalába lőtt, majd a labdával középkezdéshez szaladva mutogatott egy sort Weidenfellernek, nagyjából azt üzenve, kár volt próbálkozni a dumálással.

"A fülébe suttogtam, hátha sikerül befolyásolnom őt, de sajnos agyafúrtabb annál, hogy ez működjön nála" – mondta később a történtekről Weidenfeller.

Reina türelmesebb volt a többi kapusnál

Az első kapus, aki elmondhatta magáról, hogy túljárt Balotelli eszén, Pepe Reina volt, aki 2013. szeptember 22-én a kivédett tizenegyessel járult hozzá a Napoli San Siróban aratott 2-1-es győzelméhez. Balotelli korábban rendre azzal csapta be a kapusokat, hogy a lövés előtti pillanatban megtorpant, felnézett, és amikor látta, hogy a kapus elindul valamelyik oldalra, lazán begurította a labdát a másik sarokba vagy a kapu közepébe. Reina azonban az utolsó pillanatig kivárt, és aztán azt is eltalálta, hogy Balotelli a jobb sarkot vette célba.

00.44-nél látható Reina történelmi védése:


A csatár azt ezt követő tizenegyesét belőtte, nem is akármilyen helyzetben, Amszterdamban a 94. percben mentett pontot a Milannak. A bajnokságban azonban a következőt újra elrontotta: 2013 novemberében a Genoa ellen Mattia Perin kivédte a meglehetősen flegmán, nem is igazán sarokra lőtt labdát. Balotellit nem zavarta meg a két rontás, tavaly januárban a Verona ellen, Clarence Seedorf edzői debütálását tette sikeressé azzal, hogy a 82. percben a bal alsóba lőtte a megítélt büntetőt.

Balotelli a Torino-Milan meccsen is a hosszabbításban értékesített nagy nyugalommal egy büntetőt Forrás: AFP

A Milanban még egy Parma elleni tizenegyesgólja volt, majd hosszú szünet után jött a Besiktas elleni, nagy vitát kiváltó önkényes labdaelvétel, így jelenleg huszonhét kísérletből huszonöt találatnál tart, ami 92,5 százalékos hatékonyságot jelent.

C. Ronaldo 91-ből 79-et belőtt

A spanyol As nevű sportlap összeszedte a legpontosabb tizenegyeslövőket, és Balotelli mögött egy hozzá hasonlóan nagy egójú klasszis, Zlatan Ibrahimovic áll. A Balotellivel az Interben még együtt játszó svéd eddig 62 alkalommal állt a 11 méterre letett labda mögé és 54-szer ő nyerte a kapus elleni párbajt, ami 87 százalékos mutatónak felel meg.

Szintén 87 százalékot tud felmutatni a Juventus chilei kulcsembere, Arturo Vidal (27 gól 31 kísérletből), a két térdsérülése között általában mindig megbízhatóan termelő Giuseppe Rossi (34/39), a valenciai gólgazdag időszaka után a Tottenhamben gyengébb formát mutató Roberto Soldado (26/30), valamint az Aranylabdát nemrég harmadszor is elnyerő Cristiano Ronaldo, aki a Realban és a portugál válogatottban 91-szer fújtathatott elszánt tekintettel, és 79-szer valóban büntetett.

Cristiano Ronaldo a tavalyi BL-döntőben már tét nélkül lőhetett, hiszen a Real 3-1-re vezetett Forrás: AFP

Az első tízbe befért még az angol futball elmúlt másfél évtizedének két meghatározó alakja, Frank Lampard (64/77, 83 százalék) és Steven Gerrard (49/60, 82 százalék), valamint a Roma-drukkerek örökös Capitanója, Francesco Totti, aki a felsoroltak közül a legtöbb alkalommal, 96-szor próbálkozhatott (78 ment be, ez 81 százalékos hatékonyság).

Messi nem fér be az első tízbe

A legmeglepőbb név a listán a paraguayi Oscar Cardozo (41/50, 82 százalék), ő két kihagyott büntetőt biztosan szívesen elfelejtene. Az egyik a Benfica vesztét okozta a Sevilla elleni EL-döntőn, a másik pedig egyenlítést érhetett volna a későbbi világbajnok spanyolok elleni 2010-es negyeddöntőben.

A Manchester City elleni BL-nyolcaddöntő legvégén tizenegyest rontó Lionel Messi rengeteg rekordot megdöntött már, de a listán csak a 11. helyre fért fel.

A Barcelona argentin zsenije 71 tizenegyesből 56 gólt szerzett, ez csak 79 százalék, és még rosszabb az arány, ha eláruljuk, hogy a válogatottat is beleszámítva a legutóbbi tíz próbálkozásának csak a feléből lett a gól, klubjában pedig az elmúlt hét tizenegyeséből csak hármat küldött a helyére.

Le Tissier nem görcsölt rá

A büntetőlövés legnagyobb királya azonban Matthew Le Tissier, a Southampton legendája, aki 48-szor vállalta magára a látszat ellenére egyáltalán nem könnyű feladatot, és csak egyetlen egyszer hibázott.

Le Tissier az első középpályás volt a PL-ben, aki elérte a 100 gólt Forrás: Twitter

"Mindig úgy álltam oda a büntetőhöz, hogy gól lesz belőle, úgy fogtam fel a dolgot, hogy ez a legkönnyebb helyzet, hogy betaláljak, hiszen szemtől szembe vagyok a kapussal. Imádtam gólt lőni, és egyszerűen nem akartam kihagyni egy ilyen ziccert. Mindig valamelyik sarkot céloztam, sosem voltam elég bátor ahhoz, hogy középre lőjem a labdát, amit belsővel mindig elég pontosan, ugyanakkor a megfelelő erővel tudtam megrúgni" - emlékezett Le Tissier.

Hazard-ral lövetni sem nagy kockázat

Az Opta futballstatisztikai oldal a 2009/2010-es szezontól tartja számon a büntetőspecialistákat az öt legnagyobb európai bajnokságban. Ebben az összevetésben Eden Hazard áll az élen. A Chelsea 24 éves belga középpályása egyetlen 11-est sem rontott az említett periódusban, ez 17 gólt eredményezett a csapatainak (korábban a francia Lille-ben játszott).

Hazard a BL-ben rontott már 11-est, a Maribor kapusa védeni tudott Forrás: AFP

Szintén százszázalékos a Bastia algériai légiósa, a 15 büntetőgólnál járó Ryad Boudebouz, valamint Dimitar Berbatov, aki a kérdéses időszakban a Manchester Unitedban, a Fulhamben és a Monacóban is megfordult, és mind a 10 büntetőjét beverte.

A lista negyedik helyén Cristiano Ronaldo áll, az utóbbi hat bajnoki szezonban 45 értékesített és 3 kihagyott tizenegyesével 93,75 százalékot tud felmutatni. Nála csak kicsit gyengébb Leighton Baines, az Everton balhátvédje sorozatban tizenhárom góllal végződő büntető után tavaly októberben rontott először az Old Traffordon, ki is kapott a csapata 2-1-re a MU-tól.

Balotelli ezen a listán jóval hátrébb van

Azok közül, akik klubjaikban a 2009/2010-es idény óta legalább 10 büntetőt elvégeztek, Ibrahimovic a 11. A Barcában, a Milanban és a PSG-ben összesen 32 tizenegyest vállalt el, és 29-szer fogadhatta a társak gratulációját (90,6 százalék), a maradék háromból egyszer nem találta el a kaput, kétszer pedig a kapus nyert. Ibrahimovic után Messi következik: 30 büntetőt lőhetett, és Ibrához hasonlóan egyet lőtt mellé, kettőt pedig a kapusba (90 százalék).

Hiába ment jó irányba a Saint-Etienne kapusa, Ibrahimovic nyerte a párharcot Forrás: AFP

Ezen a listán Balotelli csak a 19. helyet foglalja el, 16 büntetőjéből az a kettő maradt ki, amelyekről fentebb már tettünk említést, ő így 87,5 százalékkal áll. De ezen még javíthat, ha a Liverpoolnál sikerül megfűznie Gerrardot, valamint Rodgerst.

Bár őt ismerve lehet, hogy az is elég, ha előbb ér oda a labdához.