Újabb buborék az amerikai tőzsdén?

Vágólapra másolva!
Hétfőn újra 5000 pont fölött zárt a Nasdaq Composite index, erre pedig a 2000 márciusában bekövetkezett dotcom lufi kidurranása óta nem volt példa. Sokakban felmerülhet tehát a kérdés, hogy valóban kialakult-e egy buborék a tech szektor nagyágyúit is tömörítő indexben, vagy esetleg valami egészen másról van szó.
Vágólapra másolva!

A tegnapi kereskedés folyamán 2000 márciusa után újra 5000 pont fölött tudott zárni az amerikai tech cégek túlsúlyával rendelkező Nasdaq Composite részvényindex. Erre a tényre azonban sokak némi félelemmel is tekinthetnek akár, hiszen az évezred elején pont ennek 5000 pontos szintje fölött durrant ki a dotkom-lufi, ami az index közel 80 százalékos zuhanásához vezetett.

Viszont ahogy arra korábbi írásunkban már mi is felhívtuk a figyelmet, számos tényező utal arra, hogy jelenleg egy teljesen más piaci helyzetben érte el ezt a szintet az index. Erről hasonlóan gondolkodik Lance Roberts, a Streettalk elemzője is, aki a múlthéten tett közzé egy elemzést a témában.

Roberts megvizsgálta, mekkora lett volna a múltban a Nasdaq 100 index értéke (a Nasdaq 100 legnagyobb piaci kapitalizációjú vállalat árfolyamából képzett index), ha figyelembe vennénk az infláció hatását is. Ebből pedig kiderült, hogy még nagyon messze vagyunk a 2000 márciusában látott szintektől, ehhez ugyanis több mint 2000 pontot kellene még emelkednie az indexnek.

Forrás: streettalklive.com

Howard Gold viszont arról ír MarketWatch-on, hogy a kép azért nem nevezhető teljesen pozitívnak sem. Az ugyanis megint csak némi bizalmatlanságra adhat okot, hogy az óriási visszaesés után az index lényegesen gyorsabban tért vissza a korábban látott magasságokba, mint bármelyik másik index egy hasonló, lényeges buborék kidurranása után.

A Nasdaq Composite ugyanis a 2000 márciusa és 2002 októbere között elszenvedett 78 százalékos zuhanását 15 év alatt le tudta dolgozni. Ezzel szemben például a Dow Jones Industrial Average 25 év alatt növekedett vissza a ’29-es csúcsára, a Nikkei pedig még a felénél sem tart az 1989-es csúcsértékének.

Ez már egy egészen más index

Az is igaz viszont, hogy ez már nem ugyanaz a Nasdaq, ami buborék idején volt. Most már ugyanis az index az akkorinál sokkal kevesebb vállalat papírjait tartalmazza, ezek átlagos piaci kapitalizációja pedig kétszer akkora, mint az évezred elején látott értéknek.

De az is igen érdekes lehet, ha vetünk egy pillantást arra, hogy mi lett az akkori nagyágyúkkal. A Microsoft és az Intel az akkori piaci kapitalizációjuk 60 százalékával, a Cisco és a Yahoo pedig mindössze a 40 százalékával rendelkezik jelenleg. De az akkor ugyancsak legnagyobbak közé tartozó Qualcomm még nagyobb zsugorodáson ment keresztül, és ma már mindössze harmad akkora a kapitalizációja.

Ugyanakkor az sem mellékes, hogy ezek mellé felzárkózott egy egészen új generáció, melyek közül több cég még tőzsdére sem lépett a dotcom lufi idején. Ezek összesített méretéről pedig sokat elmond, hogy ezermilliárd dollárokkal dobták meg a Nasdaq méretét.

Vannak, akik másként gondolkodnak

Mindennek ellenére sokan kitartanak amellett, hogy mégiscsak egy buborék alakult itt ki. Közéjük tartozik például Peter Schiff is, a Euro Pacific Capital vezérigazgatója. Ő a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint az index jelenlegi magasságáért a laza amerikai monetáris politika tehető felelőssé, amely az olcsó pénzen keresztül folyamatosan fűtötte a vállalatok részvény visszavásárlási programjait is.

Schiff szerint emellett az a tény, hogy a tech cégek értékeltsége jelenleg nincs olyan magas fokon, mint 15 évvel ezelőtt, nem jelenti azt, hogy nincsen lufi. Schiff úgy gondolja ugyanis, hogy jelenleg nem a tech cégek lufijával állunk szemben, hanem az egész amerikai gazdaság egy nagy buborék.