Csak egy szabály van arra, kit vesz fel a Facebook

Facebook FIN network 101
Szilícium-völgyi mércével a Facebook csapata viszonylag kicsi
Vágólapra másolva!
A héten véget ért mobil világkongresszuson Barcelonában Mark Zuckerberg egyetlen mondatával feldobta a labdát a HR-eseknek.
Vágólapra másolva!

„Én csak olyan embert veszek fel, akinek magam is dolgoznék” – tisztázta néhány szóban, milyen humánerőforrás-stratégiával működik a világ egyik legsikeresebb vállalata. Hozzátette, remekül lehet szűrni a módszerrel, neki bevált. Persze nem hagyta éhesen azokat sem, akik a vállalati kultúra alapigazságaira szomjaznak, úgy fogalmazott, a csapattal együtt azokat keresik, akiknek értékrendje egybevág a cég étrékrendjével. „Nem mindenkinek ideális munkahely a Facebook” – mondta még.

Ez egy kérdezz-felelek meetupon történt, a közönség soraiban valaki azonnal bedobta Sheryl Sandberg nevét. Ő ugyanis ezek szerint minden kétséget kizáróan lehetne Mark Zuckerberg főnöke. A milliárdos azt válaszolta, Sandberg kulcsember volt abban, hogy a Facebook egészségesen működő szervezet legyen, ő pedig világéletében egyfajta mentorként tekintett rá.

Szilícium-völgyi mércével a Facebook csapata viszonylag kicsi Forrás: Picture-Alliance/AFP/J.W.Alker

A Facebook stábja nem számít nagynak Szilícium-völgyben, a Google például közel 55 ezer embert alkalmaz. Zuckerberg szerint ez döntő momentum a sikerükben: „Az a legfontosabb, hogy a csapat a lehető legkisebb maradjon. A Facebooknál kevesebb mint 10 ezer ember nyújt valamit milliárdnál több embernek.” Szerinte ez csak a szárnyaló technológiának köszönhető, a nagyvállalatok felfúvódnak.

Szóba került az is, hogy amikor az ember fiatal, mindenhonnan csak azt hallja, nincs tapasztalata, inkább olyasvalakire van szükség, aki jártas az adott területen. Majd emlékeztette a közönséget, hogy ő 19 éves korában alapította meg a Facebookot, így hát azt tanácsolja mindenkinek, semmiképp ne értékelje le saját magát, mindenkiben megvan az a teljesen egyedi képesség, amellyel a világot jobb hellyé teheti. Kérdésre azt is említette, hogy a Facebooknál nem valószínű a profilbővülés, nincs céges ambíciójuk máshol is kipróbálni magukat, mint a közösségi médiában és az interneten. Elég teendőt ad nekik, hogy a Facebook bárkit bárkivel összeköt a világon. Ezért is vezették be az Internet.org platformot a fejlődő országokban.