Vágólapra másolva!
Ma igencsak gyenge láncszem az idén eddig nagyot ralizó német DAX index, ellenben a brit tőzsdén jó a hangulat. Itthon az OTP képes kisebb emelkedésre.
Vágólapra másolva!
  • Vegyes a kép az európai tőzsdéken az esti Fed sajtótájékoztató előtt, a német börze közel egy százalékos mínuszban van, de az olasz és a francia parkett is a negatív tartományban található. Vagyis folytatódik a korrekció az elmúlt hetek szárnyalása után. A londoni FTSE100 index azonban 0,7 százalékos pluszra képes miközben a font gyengülésbe kezdett, ugyanis a Bank of England az erős nemzeti valuta okozta károkra hívta fel a figyelmet. A jegybanki kommentár miatt tolódhat a kamatemelés Nagy-Britanniában. Az EURGBP árfolyama eközben 0,7244 közelében mozog a reggeli 0,7200-es szintekhez képest.
  • Az USA-ban csökkenésekkel indulhat a nap a határidős indexek szerint. A nemzetközi piacokon mindenki a Fed esti sajtótájékoztatójára vár, illetve arra, hogy kikerül-e a jegybank kommentárjából a „türelmes” jelző, ha ez nem lesz benne. Az elemzők egy része nem tartja elképzelhetetlennek, hogy már júniusban kamatot emel a Fed.
  • Közben az olaj ára tovább esik, a WTI közel 3 százalékos mínuszban van ma (42,3 dollár), míg a Brent 53 dollár közelében. Ma az EIA készletadatai érkeznek, ami újabb mozgásokat is hozhat majd az olaj piacán.
  • Három éve nem esett akkorát napon belül a BMW (Xetra: BMW) árfolyama, mint ma, miután a német autógyártó vezérigazgatója lassabb növekedési várakozásokat vetített előre az idei évre. A BMW vezetősége 5-9,9 százalék körüli adózás előtti nyereségnövekedésre számít, szemben az egy évvel korábbi 14 százalékos emelkedéssel. A vállalat részvényei 4,2 százalékos mínuszban járnak a hírek hatására. Nemcsak a BMW-nek megy rosszul az összes európai autógyártó szenved ma, a Volkswagen (Xetra: VOW) 4, a Daimler (Xetra: DAI) 6,7 százalékkal esik. A franciák közül a Peugeot (Párizs: UG) 2,8, míg a Renault (Párizs: RNO) árfolyama 3,9 százalékkal csökken.
  • Továbbra is kérdéses, ki lesz az új vezérigazgató a Holcim (Svájc: HOLN) és a Lafarge (Párizs: LG) összeolvadása után a kiszivárgott információk alapján. A Holcim ugyanis elutasítja, hogy a korábbi megállapodásnak megfelelően a Lafarge jelenlegi vezetőjét, Bruno Lafont-t nevezzék ki a posztra. A Lafarge részvényárfolyama több mint 6 százalékos, a Holcim pedig 3,5 pluszba ugrott a nap folyamán, mivel a kiszivárgott hírek alapján a Holcim által vasárnap felvetett másik problémáról, a két vállalat közötti részvénycsere arányáról meg fognak tudni egyezni a vállalatok.
  • Csökkentette az idei évre vonatkozó profitvárakozásait a FedEx (NYSE: FDX), miután az erős ünnepi szezon pozitív hatását kioltotta az erősödő dollár. A világ legnagyobb logisztikai vállalata 8,80-8,95 dolláros részvényenkénti profittal számol a május 31-én záruló pénzügyi évére, szemben a januárban közzétett 8,50-9 dolláros előrejelzésével. A vállalat ennek ellenére a pénzügyi évének harmadik negyedévére a várakozásokat meghaladó EPS-ről számolt be (tény: 2,01 dollár, várt: 1,88 dollár). A cég papírjai 1 százalék körüli mínuszban nyithatnak ma New Yorkban.
  • Több mint 10 százalékos árfolyam emelkedésen van túl a bő egy hónapja tőzsdére lépő GrandVision (Amszterdam: GVNV), az Ofotért és Vision Express üzletek holland tulajdonosa. Ráadásul, ahogyan az szerda reggel kiderült, hasonló mértékű profit bővülést mutatott be 2014-ben a cég, ennek ellenére az első osztalékra még várniuk kell a befektetőknek, mivel a vállalat 2014-es eredménye után még nem kíván osztalékot fizetni. Szeptemberben viszont mintegy 35 millió eurós osztalékelőleget készül kifizetni a cég, a rendes éves osztalékra pedig 2016 májusában kerülhet sor. Ma 1 százalék körüli mínuszban van az árfolyam.
  • Megemelte az idei évre várt gazdasági növekedésre vonatkozó várakozását az OECD, főként az alacsonyabb olajár és a jegybanki stimulusok hatására hivatkozva. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nem szabad a monetáris politikára túlzottan hagyatkozni. A szervezet szerint a globális gazdaság 70 százalékát kitevő régiók növekedési üteme idén 4 százalékos, jövőre pedig 4,3 százalékos lehet a korábbi prognózisokban szereplő 3,9, illetve 4,1 százalék helyett.
  • Az OTP tájékoztatása szerint felülvizsgálat alá került a bank hosszú távú adósságbesorolása a Moody’s-nál, méghozzá felminősítés lehetőségével. A hírek után kisebb emelkedésbe kezdett az árfolyam, jelenleg 0,4 százalékos a plusz, amivel a jobban teljesítők közé tartozik a magyar bankpapír az európai mezőnyben.
  • A többi magyar blue-chip viszont mínuszban van, közülük is a Richter jár 0,9 százalékos csökkenésben, amiben az is benne lehet, hogy a Goldman elemzője tovább csökkentette célárát a részvényre.