Továbbra is néma a Rosetta űrszonda leszállóegysége

rosetta philae
Vágólapra másolva!
Hiába várták az üstököskutató Rosetta űrszonda kommunikációs berendezései, a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön "alvó" Philae robot nem adott életjelt magáról az elmúlt nyolc napban - közölte pénteken az Európai Űrügynökség.
Vágólapra másolva!

Az Európai Űrügynökség (ESA) földi irányítóközpontjának szakemberei szerint még túlságosan hideg lehet ahhoz, hogy a leszálló egység felébredjen hibernált állapotából. Valószínűleg még túl kevés az energiaforrása ahhoz, hogy jelet küldhessen a földi irányítóközpontnak.

A Philae novemberben landolt az üstökös egy árnyékban lévő felszínén, ahol rövid adatgyűjtés után napelemes tápegységei kimerültek. A Nap energiájára van szükség ahhoz, hogy felébredjen és elkezdjen kommunikálni az európai irányítóközponttal. Március első felében került az üstökös a Naphoz olyan közelségbe, hogy a Philae ismét működőképes lehessen, ezért március 12-én a Rosetta kommunikációs berendezéseit bekapcsolták a jel fogására.

Korai volt a próbálkozás?

"Ez egy túlságosan korai próbálkozás volt. Meg fogjuk ismételni a folyamatot mindaddig, amíg nem kapunk választ a Philae-től. Türelmesnek kell lennünk" - idézte Stephan Ulamecet, az leszállóegység projektmenedzserét az Európai Űrügynökség honlapja.

Pénteken közép-európai idő szerint hajnali 5 órakor kikapcsolták a Rosetta kommunikációs egységét, az irányítóközpont szakemberei most azt számolják ki, mikor lesz a következő legmegfelelőbb alkalom a kapcsolat létrehozására. Azzal számolnak, hogy valamikor április első felében lesz lehetséges kapcsolatot teremteni a Philae-vel.

A Philae leszállóegység Forrás: ESA

Parancsokkal bombázzák

Amikor november 12-én a Philae landolt az üstökösön, a következő 54 órában folyamatosan dolgozott, mind a 10 fedélzetén lévő berendezését használta, jelentős mennyiségű adatot küldött a Földre. Mivel napelemei kimerültek, hibernálódott eléggé árnyékos leszállóhelyén. Most arra van szüksége, hogy belseje mínusz 45 Celsius-foknál magasabbra felmelegedjen, legalább 5,5 watt energiát generáljon napeleme segítségével, hogy felébredjen. Amíg nem képes 19 watt energiát generálni, képtelen jelet küldeni a Földre az űrszondán keresztül.

A Philae ébredésének nagyobb a valószínűsége áprilisban, mivel a földi irányítóközpontból hatszor küldtek neki új parancsot azzal a céllal, hogy a leszállóegység a lehető leghatékonyabban ossza meg a napenergiát a fűtés és a kommunikáció között. A legutolsó parancsot március 17-én küldték az energiahasználat optimalizálására - olvasató az ESA honlapján.

Bizonyosak vagyunk abban, hogy az űrszonda kommunikációs egysége működött, azt azonban még nem tudjuk, hogy a Philae megkapta-e az új parancsokat - mondta Koen Guerts, az irányítóközpont szakembere. Lehetségesnek tartják, hogy a robot már felébredt, csak nincs elegendő energiája a válasz elküldésére.