Magyar író a Nemzetközi Man Booker-díj jelöltjei között

krasznahorkai
Vágólapra másolva!
Krasznahorkai László is szerepel a jelöltek tízes listáján.
Vágólapra másolva!

A zsűri idén tíz különböző országból választott írókat, többek között Magyarországról, Líbiából (Ibrahim al-Koni), Mozambikból (Mia Couto), a Kongói Köztársaságból (Alain Mabanckou). A jelöltek mindegyike most szerepel először a Nemzetközi Man Booker Díj szűkített listáján. A névsort egy sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra a Fokvárosi Egyetemen kedden.

A zsűri elnöke, Marina Warner a lista ismertetésekor elmondta: igen szívderítő élményekben volt részük az idei jelöltek műveinek olvasásakor. Mint fogalmazott:

A Nemzetközi Man Booker-díjat olyan élő alkotó kaphatja meg, aki vagy angol nyelven ír, vagy munkái általában hozzáférhetőek angolul.

Krasznahorkai László a jelöltek között Forrás: Origo

Az évente kiosztott Man Booker-díjjal szemben a 60 ezer fonttal (24,7 millió forint) járó, kétévente átadott nemzetközi díjat nem egy-egy mű alapján, hanem az író teljes munkássága nyomán ítélik oda.

A díjat

  • 2013-ban az amerikai Lydia Davis,
  • 2011-ben a szintén amerikai Philip Roth,
  • 2009-ben a kanadai Alice Munro,
  • 2007-ben a nigériai Chinua Achebe kapta.

Az alapítás évében, 2005-ben Ismail Kadaré albán író, költő, esszéíró vehette át az elismerést. A hatodik Nemzetközi Man Booker-díj győztesének nevét május 19-én hozzák nyilvánosságra a londoni Viktória és Albert Múzeumban.

Az egyik legjobb kezdőmondat

Krasznahorkainak nem ez az egyetlen nemzetközi sikere mostanában. Januárban a Gawker gyűjtötte össze a világirodalom ötven legjobb kezdőmondatát. A listára Krasznahorkai László a Háború és háború című könyv első mondatával került fel, ami így hangzik: