Erős dollár faragja az amerikai profitokat

Vágólapra másolva!
Egyaránt romló eredményvárakozásokról számoltak az elmúlt hónapokban az amerikai vállalatok és az őket követő elemzők.
Vágólapra másolva!
  • A legfrissebb várakozások szerint 4,6 százalékkal alacsonyabb lehet az S&P500 indexet tömörítő vállalatok kumulált profitja egy részvényre vetítve az első negyedévben, mint egy évvel korábban. Éves alapon legutóbb 2012 harmadik negyedévében láthattunk profitzsugorodást, akkor 1 százalékkal csökkent az egy részvényre jutó kumulált profit.
  • Ráadásul december végéhez képest jelentős mértékben romlott az eredményvárakozás, ugyanis három hónapja még 4,2 százalékos bővülésre számítottak a szakértők a FactSet szerint. Mindebben komoly szerepe volt az energiaszektornak, amiben az olajár mélyrepülése (egy év alatt mintegy 50 százalékot esett) játszott nagy szerepet.
  • Nem volt olyan iparág, ahol ne romlottak volna az előrejelzések. 10-ből 4 iparág azonban még így is növekedést mutathat fel, a bővülést a gyógyszeripar (+10,5%) mellett a pénzügyi szektor (+8,4%) vezetheti.
  • Az amerikai vállalatok negyedéves teljesítményében kulcsszerepe lehet az erősödő dollárnak, amely elsősorban a jelentős külföldi kitettséggel bíró cégekre helyezhet jelentős nyomást. Mindez jól látszik az S&P500 részvényeinek első háromhavi tőzsdei teljesítményében. Amíg a bevételeik nagy részét Egyesült Államokban termelő cégek átlagosan 1,5 százalékos emelkedésen mentek keresztül, addig a nagyobb külföldi bevétellel rendelkezők átlagosan 1,8 százalékot gyengültek.
  • Nem hivatalosan egyébként április 8-án kezdődik a tengerentúli gyorsjelentési szezon, hagyományosan az Alcoa számaival.