Bizarr helyek a világban - az ördög neonzöld tava

ördög tava
Vágólapra másolva!
Új-Zéland egyik legaktívabb geológiai tájegységén találkozhatunk azzal a tóval, ami úgy fest, mintha egy rajzfilmből emelték volna ki: a Devil’s Bath, azaz az ördög fürdője neonzöld vizével elég bizarr, de mégis gyönyörű látvány.
Vágólapra másolva!

A vulkanikus csodaország

Új-Zéland Wai-O-Tapu csodavilága nem hétköznapi környék, a terület geológiai szempontból rendkívül aktív. Szinte minden „sarkon” találhatunk egy-egy gejzírt, fortyogó iszaptavat vagy más egyéb gyönyörű, a vulkanizmushoz köthető csodálatos színekben pompázó természeti jelenséget. Ezek közül talán az egyik legfurcsább a Devil’s Bath (Ördög Fürdője) nevű tavacska, amely harsányzöld színével tűnik ki környezetéből.

Az ördög tava

Nagyjából úgy fest, mintha valamiféle horrorfilmben járnánk, és radioaktív szemétlerakó felett állnánk – a legjobban így lehet leírni a Devil’s Bath tavat, amely alig pár percnyi autóútra található Rotorua vagy Taupo városától.

Wai-O-Tapu egész területén jól kiépített turistaút visz végig, amely elvezet a tavat körbeölelő sziklák széléig is. Bár a zöld színű állóvíz korántsem a park legaktívabb látnivalója, az biztos, hogy az egyik leglátványosabb – és a legtalálóbb nevű is.

A Devil's Bath Új-Zélandon található Forrás: Flickr/Alan Vernon

A földalatti vulkánkitörés maradványa

A tó sekély mélyedésben alakult ki, ami valószínűleg egy masszív földalatti vulkánkitörés után keletkezett. Az "Ördög fördője" furcsa színét a kén lerakódásának köszönheti, amely a mélyből tör elő, és megfesti a tavat. A kén nem csak a tó vizét, hanem a körülötte emelkedő sziklák egy részét is beszínezi, a part egy szakaszán furcsa, zöld oszlopokat alkotva. Nem dokumentált, hogy a zöldszínű tó miről kapta a nevét. Valószínű, hogy szokatlan színe és formája adta az ihletet - a bizarr tó láttán nem nehéz elképzelni, ahogy maga a Sátán vesz fürdőt benne.

A mesék szerint maga a sátán fürdött a tóban Forrás: Flickr/ Andrea Lai

Színpompás természet

A park területén egyébként nem a neonzöld az egyetlen feltűnő szín – a kén okozta elváltozás mellett láthatunk még antimonkicsapódás okozta narancssárga, mangán-oxidtól lila, kovasavas hófehér és vas-oxidtól vörös elszíneződéseket is.

A kén miatt ilyen színű a bizarr tó vize Forrás: Flickr/ Bryan Heath

A Devil’s Bath sárgába hajló zöldjébe kolloid kén és vastartalmú sók kerülnek– mind-mind a föld mélyéről, ahonnan talán maga az ördög is felmászik időnként, hogy pihentető fürdőt vegyen a természetellenesen természetes tó vizében.