Strucctojásról énekelhetjük a Himnuszt

tojasmuzeum
Vágólapra másolva!
Gondolta volna, hogy Leonardo utolsó vacsorája vagy a mennybemenetel is ráfér egy apró tyúktojásra? Nienhaus Rózsa 15 éve alapította a Míves Tojás Múzeumot a baranyai Zengővárkonyban, ahol jelenleg 2230 díszített tojás szerepel a vitrinekben. A kiállítás gerincét a kárpát-medencei gyűjtemény adja, de vannak itt tojások Lengyelországból, Németországból, sőt, Kínából, Peruból és Indonéziából is.
Vágólapra másolva!

Az egész egy orosz kolostorban készült faragott fatojással kezdődött, amit Nienhaus Rózsa ajándékba kapott. A Németországban élő biomatematikus ekkor csodálkozott rá a tojás formájára. Teljesen lenyűgözte az egyszerűségében is tökéletes alakzat, amely variációk végtelen sorát rejti magában.

„A tojás nem is annyira egyforma, ahogy a szólás tartja. A tyúkok mindig kicsit másképp tojnak. Ez a kimeríthetetlen formai változatosság a díszített tojásoknál mutatkozik meg igazán” – mesélte.

Kölcsey is helyet kapott a Himnusz mellett Forrás: Míves Tojás Múzeum

Egy álom adta az utolsó lökést

Gyűjtőszenvedélye persze nem ekkor kezdődött: már gyermekkorában kavicsokat, köveket szedegetett össze, és rendszerezett. Aztán jöttek a lemezek és a különféle kézimunkák. „A kézimunka mindig lenyűgözött, mert az archaikus szimbólumok és hagyományos formák mellett magán hordozza a készítője pillanatnyi lelkivilágát is.” A tojásokban is az nyűgözte le, hogy ez a kis felület lehetőséget ad az emberi fantázia határtalanságának bemutatására.

Egyre gyarapodó tojásgyűjteményét eleinte otthon tartotta, és kosarakban rendezgette, tájegységek és alkotók szerint szortírozva őket. A kiállítás törzsanyaga tehát megvolt, de a végső lökést a múzeumalapításhoz egy álom adta meg.

Az emberi fantázia határtalanságát mutatja be Forrás: Míves Tojás Múzeum

„1998 húsvét vasárnapjáról hétfő reggelre azt álmodtam, hogy van egy parasztházam. Az egyik oldalában lakom, a másikban bemutatom a gyűjteményemet. Először megmosolygott a család, de éreztem, ennek így kell lennie, mert amúgy nem nagyon szoktam emlékezni az álmaimra.”

Nem csak a keresztény kultúrkörben divat

A Míves Tojás Múzeum végül az ezredforduló táján nyitotta meg kapuit a Pécsváradhoz közeli Zengővárkonyban. Jelenleg 2230 tojás látható a vitrinekben, de Nienhaus magángyűjteménye csaknem 5000 példányra rúg.

Ez tette lehetővé azt is, hogy a múzeum 90 időszaki kiállításban működött közre országszerte az elmúlt 15 év során. A tárlat nagy részét kárpát-medencei míves tojások adják: tájegységenként rendszerezve csodálhatjuk meg, hogy az egyes minták és technikák miként bukkannak fel a különböző vidékek népművészetében.

Nem csak a keresztény kultúrkörben divat Forrás: Míves Tojás Múzeum

A tojásdíszítés azonban nemcsak nálunk, és még nem is csak a keresztény kultúrkörben divat. Mivel a tojás az élet és az újjászületés egyik legősibb szimbóluma, nem meglepő, hogy mindenütt próbálják díszíteni. A múzeum ezekbe is bepillantást enged: van itt kínai üvegtojás, perui kerámiatojás, és a tradicionális indonéz mintákkal is megismerkedhetünk.

Egyedülálló Európában

A kortárs példányok között felbukkannak hajmeresztően virtuóz próbálkozások is: egy izraeli tojás egyik oldalára például az utolsó vacsora jelenetét, a másikra a mennybemenetelt karcolta fel a művész.

Egy német csellista pedig a magyar Himnusz kottájának első sorát karcolta fel egy strucctojásra. Ezt direkt a múzeum számára készítette a megilletődött zenész, miután Nienhaus megvette tőle Paganini-kottával díszített strucctojását.

A népi élet szerény ibolyája Forrás: Míves Tojás Múzeum

Nemcsak a mérete, de a nemzetközisége és rendszerezettsége teszi egyedülállóvá a Míves Tojás Múzeumot Európában. A hasonló tárlatok általában csak a saját vidékük mintáit mutatják be, vagy vegyesen vonultatják fel a tojásokat.

Nienhaus szerint a szakszerű bemutatás azért is fontos, mert a tojásírás szakirodalma elég soványka a többi népművészeti formához képest. Molnár Viktor néprajzos már 1890-ben „a népi élet szerény ibolyájának” nevezte a tojásírást.

Harmóniát sugároznak

Nienhaus azonban úgy látja, hogy ma reneszánszát éli a tojásfestés Magyarországon. „Egyre nagyobb számban jelennek meg a népi iparművészek, akik a tradicionális elemek felhasználásával egészen egyedi tojásokat készítenek. Ezek már nem hordoznak olyan mély és időtlen üzeneteket, mint a népi tojások, de nagyon szépek és harmóniát sugároznak” – mondta Nienhaus.

Több mint kilencven időszaki kiállításban működött közre Forrás: Míves Tojás Múzeum

A hagyomány életben tartásából a múzeum aktívan kiveszi a részét: rendszeresen tartanak képzéseket, és minden húsvétkor megrendezik a tojásíró versenyt.