Csillag születik, de nem a tévében

csillagszületés, W75N(B)-VLA-2
Csillagszületés (W75N(B)-VLA-2)
Vágólapra másolva!
A csillagászok páratlan lehetőséget kaptak, hogy bepillantsanak egy csillag születésébe. Egy fiatal csillagról, tizennyolc év különbséggel készült két kép összehasonlítása drámai különbségeket tárt fel.
Vágólapra másolva!

A csillagászok a Nemzeti Tudományos Alap új-mexikói Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) nevű rádiócsillagászati obszervatóriumát használták a Földtől mintegy 4200 fényévnyire lévő W75N(B) VLA 2 tömör fiatal csillag megfigyelésére.

„Az összehasonlítás igen figyelemreméltó” – mondta Carlos Carrasco-Gonzalez, a mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem Rádiócsillagászati és Asztrofizikai központjának munkatársa, a kutatócsoport vezetője. 1996-ban a képen a fiatal csillag által kilövellt, forró, ionizált gázt lehetett megfigyelni. A 2014-es kép azt mutatja, hogy a kilövellt gáz egy határozottan megnyúlt kiáramlássá torzult.

A W75N(B)-VLA-2 csillagról 1996-ban (fent) és 2014-ben (lent) készült felvétel Forrás: Carrasco-Gonzalez, et al., NRAO/AUI/NSF

„Valós időben láthatjuk ezt a drámai változást, így tehát az objektum izgalmas lehetőséget kínál arra, hogy a következő években megfigyeljük ahogy egy nagyon fiatal csillag átmegy kialakulásának korai szakaszain” – mondta Carrasco-Gonzalez.

A kutatók úgy vélik, hogy a fiatal csillag sűrű, gáznemű környezetben formálódik, és egy fánk alakú, por állagú gyűrű veszi körül. A csillag időnként forró, ionizált gázokat lövell ki több éven keresztül. Ez a gáz eleinte minden irányban tágul és ily módon gömb alakú héjat formál a csillag körül. Később eléri a porszerű gyűrűt, ami lelassítja. A gáz a gyűrű tengelyénél tágul kifelé, ahol kisebb az ellenállás, gyorsabban mozog, és emiatt a kiáramlás megnyúlt alakot vesz fel.

A W75N(B)-VLA-2 csillag alakulásának fantáziarajza Forrás: B. Saxton (NRAO/AUI/NSF)

„A tömör fiatal csillagok fejlődéséről jóval kevesebbet tudunk, mint a Nap-szerű csillagokéról” – mondta Carrasco-Gonzalez. „Igazán nagyszerű lesz egy ilyet megfigyelni, hogyan változik. Azt várjuk, hogy sokat tanulunk ebből az objektumból.”