Vágólapra másolva!
Szép pluszokat lehet látni ma reggel az ázsiai piacokon, holott a nemzetközi hangulat azért már nem annyira acélos. Főleg a görög-orosz találkozóra figyelhetnek a piacok.
Vágólapra másolva!
  • Szárnyal a kínai Hang Seng China Enterprises (HSCEI) index, közel 5 százalékos pluszban van már, köszönhetően a kínai monetáris lazításnak, és az utóbbi napokban látott jó piaci hangulatnak. Az indexre még múlt hét hétfőn fogalmaztunk meg vételi ötletet, az pedig most szinte elérte 13 300 pontos célárunkat, 8 százalékos pluszt jelentve.
  • Japánban is jó a hangulat, a Nikkei 0,7 százalékos emelkedésre képes. Ennek hátterében az áll, hogy a monetáris politikában nem történt lényeges változás, továbbra is 80 ezer milliárd jen az eszközvásárlási program nagysága. A jen ezzel együtt erősödött valamelyest a dollárhoz képest, 120 alatt jár az USDJPY árfolyama.
  • Az európai piacokon ezzel együtt inkább mínuszos nyitás jöhet a határidős indexek szerint. A görög miniszterelnök ma Moszkvába látogat, ahol egy esetleges orosz pénzügyi mentőövről is szó lehet. Ez az EU Oroszországgal szembeni esetleges szankcióit is érintheti, miután a görögök vétójogukkal ezt befolyásolhatják.
  • Nem teljesítettek jól tegnap az amerikai piacok, a hétfői remeklés után csak 0,1-0,2 százalékos mínuszokra voltak képesek a vezető indexek. A szektorok közül most is az energiaipari cégek voltak erősek, igaz, csupán átlagosan 0,3 százalékkal tudtak emelkedni. A közművek közben 1,1 százalékot veszítettek értékükből.
  • 2,3 százalékos emelkedésével remekelt a BUX tegnap, felülteljesítve valamennyi fontosabb fejlett és régiós piacot. Főleg a Mol szárnyalt, már 13 290 forinton zárt az olajpapír a fontos szintek áttörése után. A Richter közben 4 000 forint felett zárt 2,9 százalékos pluszával, így a magyar eszközök jó teljesítménye továbbra is folytatódik.
  • 6,8 százalékot emelkedett tegnap az ÉMÁSZ, és 9,4 százalékot az ELMŰ árfolyama, miután a Világgazdaság tegnapi cikke szerint a teljes RWE részesedést megvásárolhatja a kormány a korábbi 49 százalékos tervek helyett.
  • Ismét erősödést mutat a forint az elmúlt napokban, az euróval szemben 297,8 közelébe jutottak a jegyzések, ami az elmúlt hetek lokális mélypontjának közelében van. A jó piaci hangulat segítheti főleg a forintot. Múlt hét csütörtök óta ezzel együtt valamennyi fejlődő deviza képes volt erősödni az euróval szemben, főleg az orosz rubel, ami közel 4 százalékkal értékelődött fel.
  • Felvásárolja a Royal Dutch Shell (Amszterdam: RDSA) a brit BG Group (London: BG) társaságot. A holland cég 47 milliárd fontot fizet készpénzben és részvényekben a BG Group tulajdonosainak, ezzel 13,67 fontra értékelve a papírokat. A tegnapi 9,1 fontos záróárhoz képest ez 50 százalékos prémiumot jelent. A Shell emellett bejelentette, hogy 2017 és 2020 között 20 milliárd dollár értékben vásárol majd vissza saját részvényeket.
  • Újabb Renault (Párizs: RNO) részvényeket vásárolhat a francia kormány, amivel akár 19,7 százalékosra is növelheti tulajdoni arányát. Ez újabb 1,2 milliárd eurónyi összeget jelentene, ami így alapvetően a jelenlegi részvényesek számára rövid távon kedvező lehet, és az árfolyam emelkedéséhez is hozzájárulhat.
  • Ma kezdődik a gyorsjelentési szezon az USA-ban, olyan cégek teszik majd közzé negyedéves jelentésüket, mint az Alcoa (NYSE: AA), vagy éppen a Family Dollar Stores (NYSE: FDO).