Vágólapra másolva!
Egészen kivételes képességű futballista, számtalan nemzetközi statisztika rekordere, végigtrollkodta az európai csúcsfutball legnagyobb klubjait, rengeteg egyéni elismerés mellett volt holland, olasz, spanyol és francia bajnok, mégsem emiatt érdekesebb Zlatan Ibrahimovic, mint mondjuk Lionel Messi. Hanem azért, mert tökéletesen ráérzett arra, hogy személyiségével és a fellépésével olyan médiasztárrá válhat, amilyenből nincs több. Íme, az isteni Zlatan!

A megkerülős csellel megbolondított szerdai gólja ismét megerősített bennünket abban a meggyőződésünkben, hogy ha Zlatan Ibrahimovic nem svédnek, hanem egy nagy futballnemzet fiának születik, a focitörténelem egyik legjobb játékosaként emlegetnék világszerte. Nem lehet eleget beszélni a zsenialitásáról.

Zlatan Ibrahimovic bosnyák apa és horvát anya gyermekeként született Malmőben, de hogy ez se legyen ilyen egyszerű, a dánok is magukénak vallják a játékost, hiszen Scania tartományért (amelynek Malmö a székhelye) évszázadokon át háborúzott Dánia és Svédország, és a dánok közül sokan egyszerű lopásként értékelik az 1720-ban aláírt békeegyezményt, amely bő két és fél évszázaddal később a svédeknek adta Zlatant.

Zlatan, az Isten

Igen népszerűek azok a spotok, amikben híres játékosok rakják össze saját álomcsapatukat. Általában nem szokták saját magukat is a csapatba tenni, de a szerénységről keveset tudó Zlatan természetesen saját magát is beválogatta. A sztár minden játékoshoz adott egy jelzőt is, amivel megindokolta, miért választotta a csapatába. Nem nehéz lefordítani, saját magához milyen jelzőt párosított.

Bár Ibra csaknem abbahagyta a játékot 15 évesen, edzője közbenjárására futballista maradt. Igaz, első profi szezonját még másodosztályú játékosként tudta le, de egyből feljutott a Malmö FF csapatával, és még nem volt 20 éves, amikor az Ajax vezetői nem sajnáltak érte 9 millió eurót. Tudták, mit csinálnak.

Zlatan nem megy próbajátékra

Ugyanakkor távolról sem volt biztos, hogy emberünk Amszterdamban köt ki, hiszen hívta például az Arsenal is. Sőt, nemcsak hívta, de annyira biztos volt a megszerzésében, hogy már elkészült az Ibrahimovic feliratú mez is – az üzlet mégsem jött létre. Az ok: Arsene Wenger próbajátékra hívta Ibrát. Márpedig Ibra – ahogy Machete nem SMS-ezik – nem megy próbajátékra. Soha. Senkihez.

No, gyorsan essünk túl rajta: bár a YouTube általános iskola 1. osztályában már kötelező tananyag, ahogy a 21 éves Ibra alaposan összekócolja a Breda védelmét, nincs cikk a svéd sztárról a fenti videó nélkül.

Zlatan vagyok, te ki a franc vagy?

Nem biztos, hogy igaz, de állítólag Ibra ezekkel a szavakkal mutatkozott be csapattársainak az Ajax öltözőjében. Köztük Wesley Sneijderrel és Rafael van der Vaarttal.

Két év alatt sztár lett Forrás: AFP/Str

Az Ajaxtól már sztárként, a fél világ által körbeudvarolva távozott, még mindig csak 23 évesen. Az olasz focibotrány, a Calciopoli miatti lehallgatások közé beesett egy olyan is, amikor Luciano Moggi őrjöngve üvöltött Ibrával egy hollandiai mesterhármas után: "Megmondtam, hogy nem lőhetsz több gólt idén. Azonnal jelentsd be, hogy a Juventushoz igazolsz!”

Így is lett, de még mielőtt Torinóba költözött volna, gyorsan megmutatta az Ajax csapatkapitányának, Rafael van der Vaartnak, hogy ki a főnök igazából. "Nem akartam sérülést okozni neked, és ezt te is jól tudod. Ha még egyszer ilyesmivel vádolsz, mindkét lábadat eltöröm, és arról tudni fogod, hogy szándékosan teszem" – üzente Ibra, miután egy svéd–holland válogatott meccs után Van Der Vaart beszólt neki.

Ha megveszed Zlatant, egy Ferrarit veszel

A Ferrari csak két évig verte fel a torinói utcák csendjét, a Juve kizárása miatt Ibra az Interhez került. Második milánói évében kezdték el a statisztikusok mondogatni, hogy aki Zlatant megveszi, az bajnoki címet vesz, hiszen Ibra az azt megelőző hat szezon mindegyikében bajnok lett aktuális csapatával (Ajax 3, Juve 2, Inter 1 – aztán később még hármat hozzátett). Ez a sorozat egészen a 2011/12-es szezonig tartott, egy spanyol bajnoki cím után visszatért Milánóba, de második itteni évében a Juve megelőzte a csapatát.

A Calciopoli miatt távozott Torinóból Forrás: AFP/Paco Serinelli

Ekkor már természetesen kulcsember volt a svéd válogatottban is – ezt néhányszor mi is megtapasztalhattuk –, és bár a svéd csapattal nem volt esélye zajos sikereket elérni, azért itt is voltak emlékezetes epizódjai.

Hogy mást ne is említsünk, itt van mindjárt a 2013-as Puskás-díjas találat, amelyet az angol válogatott kapujába ollózott a Friends Arena nyitómeccsén. A meccset egyébként 4-2-re megnyerték a svédek, a hazai gólok pedig: Ibrahimovic 20., 77., 84., 90. Kiakad-e még valaki, amikor ilyeneket mond, hogy "mindig megmosolyogtat, hogy mennyire tökéletes vagyok"?

Csúcsra járatva a kiesés után

A 2014-es világbajnokságon nem láthattuk, miután a C. Ronaldo vezette portugálok kiejtették a svédeket a pótselejtezőn, és bár némileg túlzó, egy kicsit egyet kellett értenünk Ibrával, amikor azt mondta: "Egy Zlatan nélküli világbajnokságot nincs értelme nézni." De még nem volt vége.

CséKá Forrás: AFP/TT News Agency

"Leszarom, ki nyer, megyek nyaralni" – hangzott a lényegre törő válasz arra a kérdésre, hogy szerinte ki nyeri a vébét, aztán amikor másvalaki is nekiszegezte ugyanezt a kérdést, azt mondta, csak Isten tudja a választ. A riporter jelezte, hogy őt elég nehéz lenne megkérdezni a dologról, mire Ibra csak ennyit mondott: "Miért? Éppen vele beszélsz." Van még kérdés?

A barcelonai döccenő

Visszagondolva, minden oldalról megmagyarázhatatlan dolog volt Ibra Barcelonába igazolása, és ennek megfelelő eredményt is hozott. Hiába fizetett érte 46 millió eurót a Barca, és adta oda pluszban az Internek a papíron 20 milliót érő Samuel Eto'ót, lehetett sejteni, hogy a centereket nagy kedvvel fúró (Thierry Henry, David Villa és Eto’o is tudna erről mesélni) Messi mellett nincs helye.

A barcelonai kitérő két dolog miatt maradt emlékezetes. Az egyik a Pep Guardiolával fennálló állandó viszálykodás, amelyről Zlatan a könyvében szaftos részleteket is elárul. A másik pedig, hogy mivel az éppen elhagyott Inter – többek közt a Barcát kiejtve – megnyerte a Bajnokok Ligáját, egyre többen beszéltek arról, hogy a BL-ben nemcsak haszontalan, de szinte átkos a csapatban tudni Ibrahimovicot.

21-et azért bepöttyintett itt is Forrás: AFP/Cristina Quicler

Azért a katalóniai időszakához tegyük hozzá, hogy csak berámolt 21 gólt, így a bemutatkozó szezonja sokkal jobban sikerült, mint mondjuk Henrynek, Sztojcskovnak vagy Kluivertnek.

Párizsba még nem levezetni érkezett

Ibra 2012 júliusában szerénynek számító 20 millió euróért írt alá a PSG-hez, de már ez is elég volt ahhoz, hogy minden idők legdrágább futballistája legyen, hiszen pályafutása alatt 171,2 millió eurót fizettek a játékjogáért. A fizetésével is világelső, igaz, az összes juttatást és szponzorpénzt is figyelembe véve csak a harmadik, de azért az évi 40 millió eurós apanázsból eltengődik valahogy.

"Lakást keresünk, de ha nem találunk megfelelőt, lehet, hogy veszek egy hotelt" – közölte a könnybe lábadt szemmel várakozó PSG-szurkolókkal, miután bemutatták. A francia bajnokhoz igazolása egyébként is hozott még néhány rekordot, például ő lett az első játékos, aki hat különböző csapattal is szerepelt a Bajnokok Ligájában (és mindegyikben lőtt gólt is), majd amikor első párizsi meccsén betalált, az Opta előtúrta, hogy nincs más játékos, aki négy BEK/BL-győztes csapatban (Juve, Inter, Barca, Milan) is gólt szerzett debütáló mérkőzésén.

Még nem levezet Forrás: AFP/Nicolas Tucat

Még nem levezetni készül, ősszel még egyszer nekifut a BL-nek, hátha. Aztán jövőre, 34 évesen, várhatóan hatalmas pénzért nekiindul a világnak, és az MLS-ben vagy a kínai bajnokságban vagy más egzotikus helyen pukkasztja tovább a tisztes helyi polgárokat.

Vajon meleg-e Ibra?

A magánéletét rutinosan elrejti a nyilvánosság elől, de még a barcelonai időszakban készült róla egy kép Gerard Piquével, ami miatt mindenki elkezdte találgatni, saját neméhez vonzódik-e a svéd sztár. "Gyere át hozzám ma este, drágám. Hozd a húgodat is, megmutatom nektek, meleg vagyok-e!" – hangzott a válasza a nekiszegezett kérdésre.

Egyébként Helena Segerrel lassan egy évtizede alkotnak egy párt, két gyermekük van, Max 9, Vincent 7 éves. Ha ön ezek után is megpróbálná kétségbe vonni szexuális irányultságát, készüljön fel, hogy egy feketeöves taekwondós haragjával kell szembenéznie. Dokumentálva ugyan csak Rodney Strasser milánói hátba rúgása, illetve Antonio Cassano vicces fejbe billentése van, de a könyvéből tudjuk, hogy Pep Guardiola élete is egy hajszálon múlott.


Akivel aztán végleg elfajult egy vita, az Oguchi Onyewu volt, aki "hiába volt kétméteres, 120 kilós faszi, hiába nézett ki úgy, mint egy bokszoló, nem bírt velem". A két játékost úgy kellett szétválasztani a Milan edzésén, állítólag nagyon komoly ökölharc alakult ki közöttük.

Best of Zlatan

Színészként egy reklámfilmben már láthattuk, modellként is megvillantotta magát, a zenei karrierje pedig a svéd himnusz egy feldolgozásában való közreműködésnél tart. A neve védjeggyé vált hazájában, és Zlatan tett is ezért: Malmö városában több grundot a saját pénzéből újíttatott fel, továbbá támogatja néhány helyi közösség munkáját, amiért a helyi hírességek sétányán saját márványtáblája van.

A Zlatan-kereső

Nem sok híresség mondhatja el magáról, hogy saját keresőmotorja van. Igaz, Ibráé is valójában egy sima Google-kereső, amely az általunk megadott keresőszóhoz automatikusan hozzárendeli az Ibrahimovic szót. A dolog működik, ennek a cikknek a megírásához konkrétan használtuk is, azon pedig jót nevettünk, hogy az I am feelin Zlatan (a Google-verzióhoz hasonlóan kb: Ma Zlatan vagyok) a sztár Wikipédia-oldalára mutat, hogy mindenkiben tudatosítsa: belőle csak egy van.

Amikor 2014-ben a svéd értelmi fogyatékosok válogatottja egy aláírt mezt kért tőle, hogy azt értékesítve szedjék össze a vb-induláshoz kellő pénzt, Ibra azt válaszolta, "Mi a bánatra használnátok a mezt? Inkább mondjátok meg, mennyibe kerül az út", majd zsebből kipengette az 51 ezer eurós költséget.

Az arca persze az efféle szép cselekedetektől nem lett kisebb. Amikor egy decemberi interjúban azt kérdezték tőle, mit vesz a feleségének karácsonyra, Ibra válasza így hangzott: "Semmit. Már az övé Zlatan."

Magát is megtrollkodja, ha kell (de mástól nem tűri el) Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Ibrahimovic éppen négymeccses eltiltását tölti, hiszen a hajrában elbukott Bordeaux elleni meccs után nemcsak a játékvezetőt, de egész Franciaországot leszarozta. Egyébként Ibra duplázott a meccsen, de ez is kevésnek bizonyult. Keresetlen szavaiért várható volt, hogy eltiltást kap, de ezzel most elég nehéz helyzetbe hozta a csapatát, hiszen a hátralevő hét meccsből négyen nem számíthat rá a bajnoki címért harcoló PSG.

Legutóbb egy bíróval keveredett vitába arról, hogy mikor kaphatja meg a meccslabdát, amellyel mesterhármast szerzett. Később az Instagram-oldalán jelezte, hogy amit ő meg akar szerezni, azt meg is szerzi:

For those of you who are wondering where the ball is...

A photo posted by IAmZlatan (@iamzlatanibrahimovic) on