Pásztorokat fenyegetnek az óriásrobotok

oriasrobot
Vágólapra másolva!
Pásztorok heverésznek a mezőn, békésen szemlélve a hegyoldalon legelésző nyájukat – na meg a óriásrobotot, ami épp a völgyet szeli át. Jakub Rozalski a háborús sci-fik és a bukolikus életképek világát házasítja össze képein. A végeredmény egészen különleges.
Vágólapra másolva!

De mi visz rá valakit, hogy egész képsorozatot szenteljen a birodalmi lépegetők és a vidéki életmód találkozásának? Hát a mindnyájunkban ott élő vágyakozás a vadon és az érintetlen természet iránt, amelybe agresszíven beavatkozik a technológia és civilizáció. Legalábbis a lengyel művész ezzel indokolta a téma iránti megszállottságát az Origónak, aki

„Egy kis lengyel faluból származom. Már régóta nagyvárosokban élek és dolgozom, de nagyon hiányzik a vidéki életmód és hangulat” – írta. Inspirációi között ugyanúgy szerepelnek a filmek, könyvek, játékok, mint hazája történelme. Büszke rá, hogy sokan az ő képi kapcsán kezdenek el érdeklődni a lengyel múlt iránt, hisz az 1920+ című képsorozatán gyakran idéz meg híres eseményeket a lengyel történelemből, megspékelve a valóságot egy jó adag fikcióval.

A 20. század eleji lengyel-szovjet háború alternatív megidézése Forrás: Jakub Rozalski

Történelem és fikció keveredik a képeken Forrás: Jakub Rozalski

Vihar előtt Forrás: Jakub Rozalski

Mindennapi jelenet: gőzhajtású robotpók ismerkedik egy tehénnel Forrás: Jakub Rozalski

Szokatlan vendégsereg a faluban Forrás: Jakub Rozalski

Ügyet sem vetnek rájuk Forrás: Jakub Rozalski

Lóháton, robotlábon Forrás: Jakub Rozalski