D.A.S. JogSzerviz: csekk nem érkezett, a kgfb-szerződés viszont megszűnt

5 És 100 százalék közötti mértékben nőnek a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díjai
Vágólapra másolva!
Mit lehet tenni akkor, ha a biztosítási díj csekk útján történő rendezését szeretnénk, várjuk is annak megérkezését, ám csekket egyáltalán nem, azonban egy, a szerződés törléséről szóló értesítőt már találunk a postaládánkban?
Vágólapra másolva!

A D.A.S. JogSzerviz szakértője kifejtette: a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések megkötésénél sokszor a kényelmi szempontokat figyelembe véve választjuk a biztosítási díj csekk útján történő rendezését tartalmazó konstrukciót azzal a céllal, hogy valamennyi esetben a postán érkező csekk emlékeztessen minket fizetési kötelezettségünk teljesítésének esedékességére.

Mit tehetünk azonban akkor, ha csekket egyáltalán nem, azonban egy szerződés törléséről szóló értesítőt már találunk a postaládánkban? - tette fel a kérdést dr. Csapó Szandra.

Minden üzembetartóra érvényes

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény szerint minden magyarországi telephelyű gépjármű üzemben tartója köteles – a külön jogszabály alapján mentesített gépjárművek kivételével –a jogszabályoknak megfelelő biztosítóval a gépjármű üzemeltetése során okozott károk fedezetére biztosítási szerződést kötni és azt díjfizetéssel hatályban tartani.

A szerződés hatályának díjfizetéssel való fenntartására vonatkozó kötelezettség megszegésének szankciójaként a jogszabály kimondja, hogy amennyiben az esedékes biztosítási díjat nem fizetjük meg, a biztosító a díj esedékességétől számított harmincadik nap elteltéig – a következményekre történő figyelmeztetés mellett – a díj esedékességétől számított hatvannapos póthatáridővel, igazolható módon a teljesítésre vonatkozó felszólítást küld részünkre.

Abban az esetben, ha a fent megjelölt türelmi idő is eredménytelenül telik el, a szerződés – amennyiben egyéb okból még nem szűnt meg – az esedékességtől számított hatvanadik napon megszűnik – figyelmeztetett a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Nem mentesülhet a jogkövetkezmények alól

Sajnálatos módon, a hasonló jogvitákban hozott ítéletek nyomán kialakult joggyakorlat nem a biztosítottnak kedvez. A bírói döntések túlnyomó részére kimondja ugyanis, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés alapján az üzembentartónak elsődleges kötelessége a biztosítási díj esedékességének észben tartása, illetve a fizetési kötelezettség teljesítése.

E kötelezettség elmulasztásához, illetve késedelmes teljesítéséhez kapcsolódó jogkövetkezmények alól sajnos abban az esetben sem mentesülhetünk, ha a biztosító a csekkek megküldésére irányuló kötelezettségének nem tett eleget – hangsúlyozta dr. Csapó Szandra.

Kapcsolatfelvétel a biztosítóval

A fentiek alapján tehát a fent megjelölt felszólító levél kézhezvételét követően valamennyi esetben célszerű gondoskodnunk az esedékes biztosítási díj megfizetéséről. Amennyiben azonban első ízben a törlési értesítőből kapunk tájékoztatást szerződésünk törléséről, abban az esetben célszerű felvennünk a kapcsolatot a biztosítóval és felhívni a társaságot a felszólító levél postára adásáról szóló igazolás megküldésére.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Ha a biztosító felszólításunk ellenére nem küldi meg részünkre a kért igazolást, abban az estben érdemes lehet az illetékességgel rendelkező békéltető testületet megkeresnünk, amely testület – eljárási díj, illetve illeték megfizetésével nem járó – eljárásában lehetőségünk nyílik a biztosítóval való egyezségkötésre.

Bár a kialakult joggyakorlat értelmében a biztosító csekk küldésre vonatkozó kötelezettségének elmulasztása nem mentesít minket a díjfizetési kötelezettségünk teljesítése alól, azonban a biztosító felügyeleti szerve, azaz a Magyar Nemzeti Bank eljárása megindításának kilátásba helyezése alkupozíciót teremthet számunkra a békéltető testületi eljárás során – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.