Így néz ki a földet érés az Északi-sarkon

Leszállás az Északi sarkon GIF
Leszállás az Északi sarkon
Vágólapra másolva!
Évente egy hónapig létezik a sátorváros, amelyek saját leszállópályája is van.
Vágólapra másolva!

A 89. szélességi körön fekvő Barneo különleges település. Évente csak egy hónapon keresztül létezik, saját leszállópályával rendelkezik a repülőgépeknek, de minden évben újra kell építeni az egészet. Turisták és tudósok jönnek ide, hogy meglátogassák a tábortól 110 kilométerre lévő Északi-sarkot.

Az Északi-sarkvidék Forrás: Wikipedia

Április az ideális hónap

A bázist először 2002-ben építették fel, és 2008-tól fogad turistákat. Az expedíciókra szűk egy hónap áll rendelkezésre, mivel áprilisban már vége a sarki éjszakának, de még nem süt annyira a nap, hogy felolvadjon a jég. Ilyenkor a szél is kevésbé fúj, és a hőmérséklet is csak ritkán esik mínusz 30 fok alá. A bázist a jég vándorlása miatt kell minden évben újra kialakítani.

Látkép a Barneo-állomásról Forrás: Wikipedia/Leonid Plenkin

Az építkezés mindig a húszfős expedíciós csapat ledobásával kezdődik, akik a repülőgépek fogadására alkalmas, 1200 méter hosszú, 60 méter széles jégpályát is kialakítják. Számukra kis magasságból, ejtőernyővel dobják le a több tonna élelmiszert és felszerelést és két traktort.

Nem egyszerű leszállni

Ha kész a leszállópálya, Murmanszkból Antonov AN-74-200-as repülők érkeznek a bázisra, a landolás azonban korántsem egyszerű a rossz látási viszonyok miatt. Az alábbi videón megnézheti, hogy az idei első, április 4-én érkező gép pilótái mit láttak a leszálláskor.

Az aznap érkező második repülő már nem volt ilyen szerencsés. A kemény földet érés miatt ugyanis a gép fő futóműve összetört, és a farokrészére támaszkodva állt meg. Az utasok csúszdán hagyták el a fedélzetet, és egy másik gép vitte el a javításhoz szükséges alkatrészt és szerelőket – írja az Aviation Herald.

Leült a repülő a kemény érkezéstől Forrás: Aviation Herald/Simon

Az Orosz Földrajzi Társaság által üzemeltetett komplexum fő eleme a jégtábor, ahol a személyzet mellett a látogatók is laknak. Ez speciálisan erre a célra kialakított, merev vázú sátrakból áll, amelyekben 15 és 18 fok között tartják a hőmérsékletet. Az Északi-sarkot a látogatók elérhetik sítalpon, kutyaszánon vagy helikopteren.

Örömánc az Észak-sark körül Forrás: Barneo.ru

Az állomás neve, a Barneo egyébként nem jelent semmit, egy vicces ötletből született. Az orosz sarki felfedezők azért adták neki, mert az ottani időjárás teljesen az ellentéte annak, ami az indonéz szigetvilágban elterülő Borneóban tapasztalható.

Ilyen speciális sátrakban lehet lakni Forrás: Icetrek.com
Forrás: Icetrek.com
Belülről az egyik hálósátor Forrás: Icetrek.com
A közös sátorban szolgálják fel az ételeket Forrás: Icetrek.com
Esti szórakozás a világ végén Forrás: Icetrek.com