Kínai vetélytársa veszi meg a Segwayt

Rendőrök a Tienanmen téren, a Népi Gyűlés Háza előtt, a kínai Országos Népi Gyűlés (parlament) éves ülésszakának idején Pekingben
Vágólapra másolva!
Egyik legnagyobb riválisa, a kínai Ninebot veszi meg a Segwayt. A vételár nem ismert, de valószínűleg 80 millió dollár körül van. A Segway nem szűnik meg, a márkanevet megtartják.
Vágólapra másolva!

A kínai Ninebot cég veszi meg a Segwayt, tudósít a Latimes.com. A vételár nem ismert, de a Ninebot a honlapján azt közölte, a befektetőitől 80 millió dollárt kapott a tranzakcióra. A két cég közös közleménye szerint mindkét márkanevet megtartják.

Tavaly még eljárás indult

A két cég viszonya korántsem volt mindig ilyen jó. A Segway tavaly indított eljárást az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál szabadalom- és jogdíjsértés miatt a Ninebot és néhány más cég ellen.

A Bizottság novemberben azt nyilatkozta, megvizsgálják, ki kell-e tiltani a Ninebot és a többi cég termékeit az amerikai piacról.

Szoros együttműködésre készülnek

Úgy tűnik, a vita a Segway megvásárlásával megoldódik: Rod Keller, a cég elnöke azt mondta, a két vállalat a jövőben „szorosan együtt fog működni a fejlesztésben és a marketingben is”.

Többé nem kell vitázniuk a szabadalmakon Forrás: MTI/Trebitsch Péter

Sok tulajdonosa volt

A Segway 2001-ben mutatkozott be, de azóta sem sikerült stabil pozíciót szereznie a piacon. Az évek során számos tulajdonosa volt. 2009-ben Jimi Heselden amerikai üzletember vette meg a céget, de egy évvel később egy Segwayjel lezuhant egy szikláról, és meghalt. 2013-ban a Summit Strategic Investments vásárolta meg a Segwayt, a vételárat nem hozták nyilvánosságra.