Csodaszép térképek készültek a Holdról

NASA holdtérkép
A lenyűgöző színekkel rendelkező térkép a Hold domborzatát jelöli, amelyet lézeres mérésekkel állapítottak meg
Vágólapra másolva!
A NASA megbízásából gyönyörű térképek készültek a Holdról – a színes felvételek a nagy nyilvánosság számára is elérhetővé váltak.
Vágólapra másolva!

Az emberes Hold-expedíciók felújítása az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) távlati tervei között szerepel, jelenleg egy új, nagy felbontású, és minden eddiginél részletesebb térkép készült a NASA megrendelésére égi kísérőnk felszínéről. A holdatlasz térképeit a U.S. Geological Survey (az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata, USGS) térképészei, Trent Hare és kollégái állították össze képmozaikokból és topográfiai mérésekből. A csodaszép színes felvételeket bárki megtekintheti, méghozzá nagy felbontásban is.

A szürke térkép a Lunar Reconnaisssance Orbiter Wide Angle kamerájának segítségével készült Forrás: U.S. Geological Survey / NASA

A szürke térkép szerepe

A színtelen, felszínről készült, fotókból összeállított térkép a Lunar Reconnaissance Orbiter Wide Angle Camera (WAC) és a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) felvételeiből készült. Mindegyik képen a 85 kilométeresnél nagyobb objektumokat jelölték, és csak azokat hagyták ki, amelyek valamiért nem látszottak a részletes fotókon.

A kék-szürke atlaszt a Lunar Orbiter Laser Altimeter (holdkerülő lézeres magasságmérő) adatai alapján állították össze Forrás: U.S. Geological Survey / NASA

A kék lézertechnológiával készült

A kék-szürke térkép egy, a holdbéli alakzatok fekvését pontosan ábrázoló topográfiai holdatlasz, amelyet az LRO fedélzetén található Lunar Orbiter Laser Altimeter (holdkerülő lézeres magasságmérő) segítségével készítettek. Ez a műszer precíz lézeres méréseket végez a Hold felszínének domborzatáról. A kutatók a 2009 és 2013 között rögzített mérési adatokat használtak fel – ez nagyjából 6,5 milliárd információt jelent. A gyönyörű színek a domborzatot jelölik: a szürke objektumok magasabbak, a kékek pedig alacsonyabbak.

A lenyűgöző színekkel rendelkező térkép a Hold domborzatát jelöli, amelyet lézeres mérésekkel állapítottak meg Forrás: U.S. Geological Survey / NASA

Segítség a jövőbeni missziókhoz

A térképek segítséget nyújtanak a NASA számára, hogy minél hatékonyabban tervezhessék meg a jövőbeli emberi missziókat kísérőnkre. A nagy felbonású térképeken megjelölhetik azoknak a potenciális erőforrásoknak– például jégrétegeknek - a fekvését, amelyek (elméletben) hozzájárulhatnak akár a jövőbeni Mars-expedíciók sikeréhez is.