Mekkora a szexizmus a Szilícium-völgyben?

Marissa Mayer, a Yahoo elnök-vezérigazgatója
Szilícium-völgyben csak maroknyi nőnek sikerült – Marissa Mayer ezek közé a nők közé tartozik
Vágólapra másolva!
Még a világ legmódosabb női tech vezetői is csak üggyel-bajjal tudnak nekimenni az üvegplafonnak a Szilícium-völgyben. És bár így is akkora fizetésekről beszélünk, amelyeket hétköznapi mércével belátni alig lehet, férfi és női szakember vagyona között olykor több tízszeres a különbség.
Vágólapra másolva!

Itt van mindjárt a technológiai szektor leggazdagabb női képviselője: Meg Whitman a Hewlett-Packard CEO-ja. Whitman 58 éves, felhalmozott javai 1,3 milliárd dollárt érnek, ezzel csak Sheryl Sandberg ér a nyomába 1,22 milliárd dollárral. Az Alibaba társalapítóját, Lucy Penget 1,2 milliárd dollár helyezi el a dobogón, a HTC legfontosabb női vezetője, Wang Hsiueh Hong 890 millió dollárral a negyedik, a top ötös listát pedig a Yahoo mindenható Marissa Mayere zárja 410 millió dollárral.

Szilícium-völgyben csak maroknyi nőnek sikerült – Marissa Mayer ezek közé a nők közé tartozik Forrás: Yahoo

Vagyis az öt leggazdagabb női techvezető vagyona összesen körülbelül 5 milliárd dollár. Ez töredéke a Microsoft alapítója becsült 85,1 milliárd dollárjának (aki mindössze egy évvel idősebb Meg Whitmannél). Mark Zuckerberg vagyonát idén 35 milliárd dollárra saccolják.

A helyzet iróniája, hogy általános viszonylatban Szilícium-völgy egészen biztatóan áll, a techszektor ugyanis finoman szólva nem az emancipáció fellegvára. Az Apple és a Google berkeiben kevesebb, mint minden harmadik munkavállaló (30 százalék), az Intelnél nem egészen minden negyedik munkavállaló (24 százalék) nő. Az eBay viszont a közelmúltban újabb nőt választott be az igazgatótanácsába, a 17 tag között immár három olyan van, aki nem férfi.

Mintha nem is a feminizmus hazájában lennénk

Whitman, Sandberg és Mayer még ekkora aránytalanság mellett is titánoknak számítanak. Mit szóljon azonban az a startupper, aki épp oly elszánt, lelkes, tettre- és áldozatkész, mint bármelyik ambiciózus hímnemű informatikus? Aki a főállása mellett szán napi sok-sok órát és természetesen minden hétvégéjét a puszta ötletre, aki tizenkétszer újraírja a pitch szövegét, tehát mindent úgy csinál, mint egy tech-tehetségű fiú, de végül az okozza a vesztét, hogy csak egy tech-tehetségű lány?

Ha nem vagy bro, nincs esélyed

A Newsweek cikke szerint ha megguglizzuk a „frat boy culture” (az elit egyetemek mindig három görög betűvel jelölt kollégiumhálózata adja a „bro közösség", másképp az erős férfiszolidaritásból és a programozó szavakból gyártott "borgrammer"-generáció szimbolikus gyűjtőpontjait) és a Szilícium-völgy kifejezéseket, csak úgy áradnak a találatok a laza nőgyűlöletről és a szexista viccekről. Továbbá rengeteg beszámolót találunk a nemi megkülönböztetésről a munkaerő-felvételben, jelentős zaklatásperekről, valamint a világ egyetlen pontján sem ismeretlen kettősmércés fizetési rendszerről, amely kitömi a laza, farmeres, kapucnis-pulóveres srácokat, de akkor is megrövidíti a lányokat, ha férfimércével is szellemesek, okosak és divatosak.

Üvegtörők

A hátrányos nemi megkülönböztetés ellen csapta le a sisakrostélyt a Glassbreakers nevű startup. Ez az egyszerre atomnői és atomtech cég arra biztatja a nőket, hogy összefogva zúzzák szilánkokra az üvegplafont. A közösség minden tagja mentor, hiszen egymást támogatják, méghozzá nagyon elszántan. A webszájton található kiáltványuk arra biztatja a nőket, álljanak ki magukért, legyenek büszkék az eredményeikre, de a gyűlöletbeszédet nem tolerálják. „Együtt erősebbek, hangosabbak és hatásosabbak vagyunk, mint egyedül.”

Szilícium-völgy ismert hősei századunk ipari forradalmát robbantották ki. Gatestől Muskon át Bezosig valamennyien számíthatnak arra, hogy utcákat, kávézókat, egyetemi karokat neveznek el róluk, de legalábbis márványtábla örökíti meg, amerre jártak.

Lapzártáig egyetlen nő sincs köztük.