Világháborús időszakra emlékeztet az USA gazdasága

USA, gazdaság
LA JOLLA, CA - FEBRUARY 08: A paraglider flies over with an American flag during the final round of the Farmers Insurance Open at Torrey Pines South on February 8, 2015 in La Jolla, California. Todd Warshaw/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdaság növekszik ugyan, de nem elég gyorsan, vélik az Egyesült Államok korábbi pénzügyminiszterei.
Vágólapra másolva!

Ez az egyik olyan dolog, amiben a demokraták és a republikánusok is egyetértenek: az amerikai gazdaság teljesíthetne sokkal jobban is, írja a CNN.

„A jó hír az, hogy növekszünk, munkahelyeket teremtünk, emelkednek az ingatlanárak. A rossz hír, hogy nem növekszünk elég gyorsan és borzasztóan nagyok a jövedelmi különbségek” – mondta Hank Paulson, aki George W. Bush elnöksége idején volt pénzügyminiszter.

Stagnálást várnak az amerikai gazdaságtól Forrás: AFP/Todd Warshaw

Bill Clinton egykori pénzügyminisztere is hasonlóan látja a helyzetet: Larry Summers szerint az amerikai gazdaság stagnálás elé néz. Úgy véli, hogy mindenki túl sokat takarít meg és keveset költ.

Őrült helyzet

„Kevesebbet fektetünk be az infrastruktúrába, mint a második világháború óta bármikor” – mondta Larry Summers. Az egykori pénzügyminiszter egyenesen „őrültnek” nevezte a helyzetet, hiszen hihetetlenül olcsón lehet kölcsönhöz jutni, mert a kamatok rekord alacsony szinten vannak.

Az amerikai gazdaság a tavalyi évben 2,4 százalékkal bővült. Ezt a szakértők jónak tartják, de nem nagyszerűnek: a második világháború óta az amerikai gazdaság átlagosan évi 3 százalékkal nőtt.