Így ért véget az örömrepülés

Joy Air baleset
Majdnem letörtek a szárnyak
Vágólapra másolva!
A Joy Air gépe lesodródott a leszállópályáról, és a fűben állt meg. Heten sérültek meg, köztük egy terhes nő.
Vágólapra másolva!

A Joy Air Xian MA-60 típusú gépe Jivuból Fucsouba tartott a fedélzetén 45 utassal és hétfős személyzettel. A leszálláskor azonban rosszabbul sikerült, mint amit a társaság neve alapján várhattak az utasok (a joy örömöt jelent angolul). A gép jobbra sodródott, és a pálya középvonalától 50 méterre a fűben állt meg.

A balesetben a légcsavaros hajtóművek érintkeztek a földdel, ami majdnem a szárnyakat is leszakította. A repülő testén számottevő kár keletkezett, de a fedélzeten tartózkodók közül is megsérültek heten – írja az Aviation Herald. A South China Morning Post szerint a sérültek között egy terhes asszony is van, két embert pedig a kórházban tartottak további kezelésre.

Majdnem letörtek a szárnyak Forrás: Aviation Herald/Simon

A Joy Air 2009 júniusától repül, többségi tulajdonosa a China Eastern Airlines. A társaság Kína északnyugati területére fókuszál.

Voltak már a bajok a futóművel

A balesetet szenvedő repülőt a Hsziani Repülőgép-ipari Társaság gyártja (egyébként a Joy Air bázisa is Hszianban van). Az An-24 mintájára nehéz repülési feltételekre tervezték, rövid fel- és leszállótávval és korlátozott földi kiszolgálással. A típus futóművével korábban is voltak már problémák, ami balesetekhez vezetett.