Vágólapra másolva!
Nem tudunk még minden részletet a jövő évi A csoportos jégkorong-világbajnoksággal kapcsolatban, de négy ellenfél kiléte már biztos. Megint megkaptuk a szlovákokat és a fehéroroszokat.

A magyar válogatott 2009 után jövőre ismét a világ 16 legjobb csapata között szerepelhet, hiszen Krakkóban négy győzelemmel és egy vereséggel a kazahok mögött a feljutást jelentő második helyen végzett.

2016-ban Oroszország rendezi a vébét, Moszkva és Szentpétervár lesz a két helyszín, a két nyolcas csoportot pedig a világranglista alapján állítják össze. A magyar csapat a rosszabbik feljutó volt, így a 16. helyen lesz rangsorolva a jövő évi csoportbeosztásnál, amely azt jelenti, hogy 2016-ban az idei világbajnok mellett a mostani vébé 4., 5., 8., 9., 12. és 13. helyezettjei kerülnek még hozzánk.

Három régi ismerőst is megkaptunk

A jelenleg is zajló csehországi vébé a negyeddöntőknél tart, vagyis azt még nem tudjuk, hogy az igazi nagyágyúk közül jövőre kikkel játszhatunk, de négy ellenfél kiléte már ismert. Szlovákia, Fehéroroszország, Franciaország és Németország ellen is jégre léphet jövőre a magyar csapat, amelyet várhatóan Oroszországba is elkísér majd többszáz lelkes szurkolója.

Óriási kaland vár a hokisokra jövőre Forrás: MTI/Mudra László / Mjsz

Ebből a négyesből három ellenféllel 2009-ben is találkoztunk, akkor a szlovákok ellen 13 másodpercre voltunk a hatalmas bravúrtól, de Bartecko góljával északi szomszédaink végül kicsikarták a 4-3-as győzelmet.

A fehéroroszokkal is szoros meccset vívtunk, Peterdi góljával sokáig 1-1 volt az állás, végül a hajrában alakult ki a 3-1-es eredmény, amely azt jelentette, hogy Ladányiék az alsóházba kerültek. A németek elleni a torna utolsó meccse volt számunkra, akkor már eldőlt, hogy csak átszállójegyet váltottunk a legjobbak közé, de a 2-1-es vereség a vállalható kategóriába tartozott.

Egy csapatot kellene megelőzni az újabb csodához

A helyzet annyiban bonyolódik jövőre, hogy 2017-ben Németország és Franciaország lesz a vb házigazdája, amely általában védettséget jelent, vagyis ha minden marad a régiben, akkor jövőre egyik ország sem eshetett volna ki az A csoportból.

A Jégkorongblog azonban megtudta a nemzetközi szövetségtől, hogy jövőre nem lesz védettség, ha a franciák vagy a németek végeznek az utolsó helyen a magyar csoportban, akkor kiesnek, de ez nem változtat a 2017-es helyszíneken.

A magyar válogatottnak tehát jövőre a bennmaradáshoz egy csapatot kell megelőznie a már így is bivalyerős csoportjában, de legyünk realisták, már egy pontszerzés is igen komoly bravúr lenne a fiúktól. Hogy a magyar válogatott hol játszik majd, az csak azután dőlt el, hogy összeálltak a csoportok, és az oroszok eldöntötték, hogy Moszkvát vagy Szentpétervárt választják.